19. Međunarodno savjetovanje ljevača u Splitu

Podijeli

09.06.2021

U Splitu se od 16. do 18. lipnja 2021. održava 19. Međunarodno savjetovanje ljevača pod motom “Ljudi – vrijedan resurs za razvoj ljevarske industrije”U organizaciji Savjetovanja, osim Metalurškoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kao suorganizatori sudjeluju Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani (Ljubljana, Slovenija), Fakulta materiálov, metalurgie a recyklácie Technickej univerzity v Košiciach (Košice, Slovačka), Sveučilište Sjever (Koprivnica), Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu (Split) te tvrtka ELKEM ASA (Oslo, Norveška).

Prioriteti Savjetovanja su međusobno i multidisciplinarno umrežavanje akademske zajednice kao i jačanje suradnje akademske zajednice i gospodarstva. Tematika Savjetovanja osmišljena je kao predstavljanje state-of-the-art znanstvenih istraživanja te isticanje inovacija s ciljem poboljšanja konkurentnosti gospodarstva i poticanja energetski i ekonomski učinkovite proizvodnje, pri čemu jedan od izazova čine upravo ljudski resursi i kapital.

Republika Hrvatska suočena je s izazovima kao što su depopulacija, globalne promjene u gospodarstvu, usmjerenost ka brzom stjecanju primjenjivih znanja, vještina i kompetencija koje zahtjeva tržište rada, gospodarstvo i društvo. U kontekstu ljudskih resursa koji predstavljaju ukupna znanja, vještine, sposobnosti, kreativne mogućnosti, motivaciju i odanost, nužno je razvijati ljudski potencijal kroz transfer znanja i tehnologija u okviru cjeloživotnoga obrazovanja koje se provodi Međunarodnim savjetovanjem ljevača.

Savjetovanje je organizirano uz potporu predsjednika RH Zorana Milanovića te pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Sveučilišta u Zagrebu, Mittel Europäische Giesserei Initiative (MEGI), Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske mreže poslovnih anđela, Grada Siska i Grada Splita. Savjetovanje je sponzorstvima poduprlo 7 tvrtki.

Tijekom Savjetovanja bit će prezentirano 49 radova nakon prihvaćanja po provedenoj recenziji. Očekuje se odaziv više od 100 sudionika iz 14 zemalja. U okviru Savjetovanja organizirana je i Studentska sekcija u okviru koje će se predstaviti mladi stručnjaci – studenti sa svojim istraživanjima. Sudjelovanje studenata poduprli su Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i Studentski centar u Sisku.

Više možete vidjeti OVDJE.

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije