Crnogorski olimpijski odbor svečano proslavio 15. obljetnicu prijama u međunarodnu olimpijsku obitelj

Podijeli

Podgorica, 22. rujna 2022. – U Kristalnoj dvorani hotela Hilton u Podgorici svečano je obilježena 15. obljetnica prijama Crnogorskog olimpijskog odbora/komiteta (COK) u međunarodnu olimpijsku obitelj. Bilo je to na sjednici MOO-a u Guatemali 2007. godine. 

Slaveći olimpijske vrijednosti, izvrsnost, prijateljstvo i poštovanje, COK je okupio predstavnike Europskih olimpijskih odbora (EOO), 20 nacionalnih odbora europskih država, ministre u Vladi Crne Gore, predstavnike diplomatskog zbora, predstavnike nacionalnih sportskih saveza, crnogorskih medija i najveće zvijezde crnogorskog sporta, bivše i sadašnje olimpijce, kao i partnere i prijatelje krovne sportske organizacije u Crnoj Gori.
Na početku svečanosti nazočnima se obratio predsjednik COK-a Dušan Simonović koji je, između ostaloga, rekao:
– Naša država je bila i ostala neiscrpan izvor talenata. Uz posvećenost misiji širenja olimpijskih ideja i poruka, na nama iz COK-a je bilo i bit će da poboljšavamo uvjete da svoj dar pretvore u klasu, da ih pratimo, usmjeravamo, podržavamo… Nedavni nastupi naših sportaša na Mediteranskim igrama, Marije Vuković na Europskom atletskom prvenstvu i košarkaša na Eurobasketu, energija koju su isijavili, odlučnost, karakter, samopouzdanje, potvrda su koliko i kako možemo.
Nakon predsjednika Simonovića, goste je pozdravio ministar sporta i mladih u Vladi Crne Gore Vasilije Lalošević, koji je istaknuo odličnu suradnju resornog ministarstva i nacionalnog olimpijskog odbora te najavio skoru izgradnju Olimpijske kuće i muzeja u Podgorici, kao i punu podršku svim budućim aktivnostima Crnogorskog olimpijskog odbora.
Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach videoporukom je čestitao važnu obljetnicu COK-u, istaknuvši odličnu suradnju MOK-a i COK-a i prisjetivši se i odlične organizacije Igara malih država Europe 2019. godine u Crnoj Gori, najvećeg i najznačajnijeg višeportskog događaja ikad organiziranog na crnogorskom tlu.

U ime EOO-a, svečanosti su, između ostalih, nazočili i predsjednik Spyros Capralos i glavni tajnik Raffaele Pagnozzi. Predsjednik EOO-a Capralos čestitao je domaćinu 15. godišnjicu samostalnog djelovanja:
 – Od vašeg prvog samostalnog nastupa, na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008., do osvajanja prve medalje – crnogorske ženske rukometne reprezentacije, imali ste nevjerojatno putovanje. Ovog ljeta bili smo svjedoci velikog uspjeha vaših sportaša. Sedam medalja na Mediteranskim igrama, medalja na Europskom prvenstvu u atletici. Crna Gora je 2019. godine s velikim uspjehom bila domaćin Igara malih država Europe, najvećeg višesportskog događaja u povijesti vaše zemlje. Pokazali ste europskoj olimpijskoj obitelji što se može postići kada postoji jedinstvo, suradnja i zajednička vizija!

Prepoznavajući sportske zvijezde u našoj sredini i želeći im na simboličan način zahvaliti, COK je krajem prošle godine utemeljio zvanje „ambasadori crnogorskog sporta“ za izuzetnu promociju crnogorskog sporta u svijetu. Tu titulu prvi su ponijeli crnogorski nogometni reprezentativci Stevan Jovetić i Stefan Savić te NBA zvijezda iz Chicago Bullsa Nikola Vučević.
Proslavljajući 10. godišnjicu prijama u MOO, Crnogorski olimpijski odbor je 2017. ustanovio posebno priznanje „Zlatna zvijezda crnogorskog sporta“, za ukupan odnos, rad i promociju olimpizma i njegovih vrijednosti. Ovogodišnja „Zlatna zvijezda crnogorskog sporta“ otišla je u ruke Zlatnih lavica, crnogorskoj ženskoj rukometnoj reprezentaciji koja je 2012. osvojila olimpijsko srebro i europsko zlato. U ime reprezentacije priznanje je primila kapetanica tog sjajnog naraštaja Maja Savić.
Tijekom svečanosti prikazana je i skraćena verzija dokumentarnog filma, posvećenog 15. godišnjici COK-a. Autor je istaknuti filmski režiser Nikola Vukčević.

I Hrvatski olimpijski odbor (HOO) pridružio se čestitkama sportskim prijateljima iz Crnogorskog olimpijskog odbora/komiteta te je ovom prigodom predsjedniku COK-a Dušanu Simonoviću uručena HOO-ova plaketa koja ujedno predstavlja i zahvalnicu za izvrsnu suradnju dvaju nacionalnih olimpijskih odbora u prošlih 15 godina. (cok/hoo)Izvor: www.hoo.hr/hr/

Autor: Predrag Martinović

Najnovije