Dan Sveučilišta u Zagrebu obilježava se 3. studenoga

Podijeli

29.10.2021

U srijedu 3. studenoga 2021. u 11.30 sati, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, održat će se svečana sjednica Senata u povodu obilježavanja Dana Sveučilišta u Zagrebu.

Program svečanosti započet će pozdravnim govorima visokih uzvanika. Uz predsjednika Republike  Hrvatske Zorana Milanovića, uzvanicima u HNK-u obratit će se izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner, izaslanik predsjednika Vlade RH prof. dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja, predsjednica Rektorskoga zbora Republike Hrvatske prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, te akademik Dragan Čović, predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Na svečanosti će uslijediti izlaganje rektora prof. dr. sc. Damira Borasa o Sveučilištu u Zagrebu na početku 353. akademske godine.

Rektor će na svečanoj sjednici dodijeliti 23 počasna zvanja i titule professor emeritus umirovljenim profesorima Sveučilišta u Zagrebu, nagrade „Fran Bošnjaković“, „Andrija Mohorovičić“, „Andrija Štampar“ i Ars summa universitatis za godinu 2021. te medalje Sveučilišta u Zagrebu. Svečanost će završiti intoniranjem akademske himne Gaudeamus igitur.

U umjetničkom dijelu programa svečane sjednice Senata u povodu Dana Sveučilišta u Zagrebu sudjelovat će Joško Ševo i Komorni zbor Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

Uoči svečane sjednice u HNK-u, sveučilišno će izaslanstvo na groblju Mirogoju položiti vijence i odati počast preminulim profesorima i studentima Sveučilišta u Zagrebu.

S obzirom na epidemiološke mjere te ograničen broj mjesta u HNK-u, posebna priznanja studentima i profesorima, kao i spomen-medalje profesorima Sveučilišta u Zagrebu koji su umirovljeni u ak. god. 2020./2021., rektor će dobitnicima uručiti naknadno na posebnoj svečanosti.

POPIS DOBITNIKA NAGRADA I PRIZNANJA

Podsjetimo, diplomom rimskoga cara i ugarsko-hrvatskoga kralja Leopolda I. dana 23. rujna 1669. priznati su status i povlastice sveučilišne ustanove tadašnjoj Isusovačkoj akademiji (Academia Zagrabiensis) u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu, što je prihvaćeno na saboru Hrvatskoga kraljevstva dana 3. studenoga 1671. Stoga Sveučilište u Zagrebu godinu 1669. prihvaća kao godinu svoga utemeljenja, a 3. studenoga obilježava svoj Dan Sveučilišta (Dies academicus).

Napominjemo da će ulazak u dvoranu biti moguć isključivo uz predočenje COVID-potvrde.

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije