“Dani Paje Kolarića” u Osijeku

Podijeli

18.05.2021

Akademija za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku organizira međunarodni interdisciplinarni umjetničko-znanstveni skup “Pajo Kolarić i njegovo doba”, povodom obilježavanja 200. godišnjice rođenja Paje Kolarića, u sklopu projekta “Dani Paje Kolarića”.

Skup će biti održan 26. i 27. svibnja 2021. Suorganizatori skupa su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), Agencija za odgoj i obrazovanje te Državni arhiv u Osijeku, a partneri Osječko-baranjska županija i Sveučilište u Zagrebu.

Cilj međunarodnoga interdisciplinarnoga umjetničko-znanstvenog skupa je informirati javnost, promovirati povijesni značaj i kulturno naslieđe rada Paje Kolarića za Osijek, Slavoniju i Hrvatsku, te podsjetiti na značaj Kolarića i njegovih suvremenika na razvoj Osijeka i Hrvatske u 19. stoljeću. Bit će objavljen i zbornik radova s ovoga znanstvenog skupa, koji će predstavljati znanstveni doprinos slabo istraženom području, a vrijednom u smislu kulturne baštine Osijeka, Republike Hrvatske, u cjelini i šire. Grad Osijek zadužio je osnivanjem Prve gradske štedionice, prve amaterske kazališne družine i prvoga građanskoga amaterskoga tamburaškog sastava, a tamburašku javnost skladbama koje je napisao na vlastite ili starije slavonske tekstove.

Ovim umjetničko-znanstvenim skupom nastoji se potaknuti zainteresiranu javnost na revalorizaciju njegova lika i djela, a kroz znanstveno promišljanje o temama vezanim uz djelovanje Paje Kolarića.

Više o programu i detaljima skupa pročitajte OVDJE. 

Poziv na Medjunarodni umjetnicko-znanstveni skup “Pajo Kolaric i njegovo doba

Obrazac-za-prijavu-za-sudjelovanje-na-skupu

Upute-za-autore

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije