Erasmus Student Network aktivnosti za pomoć ukrajinskim studentima, akademskom osoblju i djelatnicima

Podijeli

31.03.2022

Međunarodna Erasmus studentska mreža i podružnica iz Zagreba (Erasmus Student Network) čine niz aktivnosti kako bi se dala podrška studentima, akademskom osoblju i svima zaposlenima u sustavu visokoga obrazovanja pogođenima ratom u Ukrajini jer je to područje u kojemu ova organizacija može utjecati najviše.

Ključna je suradnja sa sveučilištima, studentskim i drugim organizacijama civilnoga društva. Međunarodni ESN pozvao je sve ministre obrazovanja i sva visoka učilišta u Europskom prostoru visokoga obrazovanja, Europsku komisiju, Europski parlament i Europsko vijeće te sve ostale institucije, kao i države članice Europske unije u sljedećem DOKUMENTU na podršku i pomoć. Naglasak je, uz općenite smjernice, na stvaranju i posebnih programa potpora.

Nekoliko europskih studentskih organizacija (Erasmus Student Network, European Students’ Union, European University Foundation i Coimbra Group of Universities) u razgovoru s Europskom komisijom napravilo je DOKUMENT s planovima kako pomoći studentima i mladim ljudima koji su izbjegli s ratnoga područja po pitanju usmjeravanja i prilagođavanja novčanih sredstava Erasmus+ programa.

AKTIVNOSTI ERASMUS STUDENTSKE MREŽE ZAGREB

Erasmus studentska mreža Zagreb (ESN Zagreb) dio je najveće europske, volonterske, studentske organizacije pod nazivom Erasmus studentska mreža. U suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu ESN Zagreb stavlja se na raspolaganje Sveučilištu i njegovim sastavnicama u ovim kriznim vremenima koja su pogodila Europu zadnjih mjesec dana. Obzirom da je veći broj ukrajinskih studenata stigao na zagrebačke fakultete i pristiže u idućim tjednima, odlučili smo pod krilaticom “student pomaže studentu” poduzeti nekoliko koraka kako bi pomogli i Sveučilištu i fakultetima, ali najprije studentima!

Za sve upite vezane uz pomoć ukrajinskim ili ruskim studentima, fakulteti te njihovi studenti mogu se obratiti na e-adresu supportukraine@remove-this.esnzagreb.hr.

Također, molimo sve fakultete da svojim novopridošlim studentima proslijede ovaj Google obrazac kako bi ga studenti mogli ispuniti. Poanta obrasca je da Udruga dobije uvid u to koliko je studenata došlo na Sveučilište te da se napravi baza kako bi mogli napraviti specijalizirani Buddy sustav upravo za ove svrhe. Buddy sustavom bi spojili naše volontere, ali i druge domaće studente koji izraze želju s ukrajinskim studentima u nadi da će im pomoći pri snalaženju kako na Sveučilištu, tako i u samom Zagrebu.

Uz ovo, unutar naše Udruge pokrećemo radnu grupu koja bi sve ovo provodila, a kroz koji tjedan započeli bi i s raznim aktivnostima u obliku radionica i sl. gdje se studenti mogu upoznati, naučiti nešto o Zagrebu, njihovim fakultetima itd. Za sve upite, informacije, prijedloge možete nam se javiti na supportukraine@remove-this.esnzagreb.hr!

ZAJEDNIČKA IZJAVA INTERNATIONAL ESN

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije