Filipović se izjašnjava kao demokršćanin i Hrvat koji ne zna ćirilicu, a otac mu se izjašnjavao kao Srbin i krstio ga ’96.?

Podijeli

Davor Filipović je, prema tvrdnjama iz njegove stranke, “u ovom trenutku vjerojatno najbolje što mi u zagrebačkom HDZ-u možemo ponuditi”. Doktorirao je već s 26. godina, izvanredni je profesor na Ekonomskom fakultetu, a u stranci tvrde kako dobro poznaje grad, naročito njegove financije. To potvrđuju time da je predsjednik gradskog Odbora za financije. Dobro kotira među članstvom i kod lidera HDZ-a Andreja Plenkovića, mlad je – svega mu je 36 godina, i za njim se ne vuku afere, s izuzetkom činjenice da je predsjednik Nadzornog odbora Hrvatskih šuma, državne tvrtke na prilično lošem glasu.

U njegovoj se biografiji često ističe da je rođen u Sarajevu, a u istom gradu je rođen i njegov je otac rođen – u mjestu Saice, u općini Pale. Kad se pogledaju prijeratni popisi stanovništva tog mjesta, vidljivo je da je 1961. u njemu bilo 187 mještana, 1971. 137, a 1981. 95. mještana – i svi su se nacionalno izjašnjavali kao Srbi, s izuzetkom 1981. kad se dvoje mještana izjasnilo kao Jugoslaveni.

Njegov otac, prof. dr. sc. Ivica Filipović, rođen je, piše u njegovoj biografiji – konkretno u monografiji “10 godina sveučilišnog odjela za forenzične znanosti”, strana 44, 1960. godine u Saicama, BIH. Diplomirao je 1982. na ekonomskom fakultetu u Sarajevu, tamo je i ratne 1992. obranio magisterij, a kasnije je s obitelji došao u Hrvatsku gdje je 2007. doktorirao na Ekomomskom fakultetu u Splitu, gdje je i zaposlen u odjelu za financijsku forenziku. Dakle, popis stanovništva proveden niti godinu dana nakon njegovog rođenja pokazao je da u tom mjestu nema onih koji se ne izjašnjavaju kao Srbi.

Poslali smo upit HDZ-u u vezi tog podatka, jer ukoliko je prof. Ivica Filipović rođen i odrastao u Saicama, onda je očito da se izjašnjavao kao Srbin, odnosno da se njegova obitelj izjašnjavala kao Srbi, a ukoliko nije, onda gdje su preselili i kad, no do sad nismo dobili nikakav odgovor. Portal Tomislavnews.com je inače svojevremeno doznao da je majka Davora Filipovića, Kata Filipović, djevojačko Anić, rođena i odrasla u duvanjskom selu Bukovica, u kojem nema Srba pa je stvar tim zanimljivija. Pale su, podsjetimo, kao četvrt naseljena Srbima, tijekom rata bile “srpsko Sarajevo”, mjesto s kojeg je granatiran grad.

U biografiji koju je sam Filipović dostavio medijima piše kako je obitelj Filipović iz Sarajeva otišla nakon višemjesečnog bombardiranja grada. “Kao izbjeglice, najprije smo živjeli u Promajni kraj Makarske gdje sam završio treći i četvrti razred. Peti i šesti u Makarskoj, a sedmi i osmi u Splitu gdje sam igrao košarku za KK Split i prošao sve selekcije od pretkadeta do juniora. Nakon završene srednje Ekonomsko-birotehničke škole dobio sam sportsku stipendiju i otišao igrati košarku i studirati na Fairleigh Dickinson University u New Jerseyju. Igrajući u najjačem rangu američke sveučilišne košarke (NCAA division 1) od 2002. do 2004. uspješno sam studirao Business Management”, piše, među ostalim, u biografiji koju je poslao Filipović. Očito, dakle, da tijekom rata više nisu bili na Palama – no pitanje je otkad, i gdje su bili, a na to nemamo odgovora.

No to nije sve. Prema neslužbenim informacijama kojima raspolažemo, Davor Filipović, rođen 10. lipnja 1984., kršten je tek po završetku rata – 1996. godine, u dobi od 12 godina! Dakle, kad je sve bilo gotovo. Kako se to uklapa u njegov image katolika i demokršćanina? Na cvjetnicu ove godine, Filipović je na svom Facebooku objavio video iz Crkve Svih Svetih u Sesvetama: “Iščekujući Uskrs, najveći kršćanski blagdan, zajedno s MVEP Gordan Grlić Radman i saborskim zastupnikom Ante Deur, herojem obrane Vukovara, zapalio sam svijeću i pomolio se”, napisao je.

Podsjetimo, Filipović je izazvao mini-skandal kad je kritizirao natpis na ćirilici u Ilici povodom smrti Đorđa Balaševića, rekavši kako bi trebalo koristiti službeno pismo, a na meti kritika se našao jer je rekao kako ne zna što piše na plakatu jer ne zna ćirilicu. To mu i nije za zamjeriti, jer ćirilicu ne zna nitko tko se školovao nakon što je počeo rat – pa je tako ne mora znati ni Filipović, no ipak čudi obzirom na odrastanje u Sarajevu.

Isto tako, prema navodima neimenovanog stranačkog kolege koje je prenio tportal u veljači ove godine, Filipović je u HDZ ušao “prije, ako se ne varam, sedam godina”. Dakle, vjerojatno negdje krajem mandata tada prilično nepopularne Milanovićeve vlade.

Sve ove kontroverze možda imaj logično objašnjenje – a ako nam ga iz HDZ-a ponude rado ćemo ga objaviti, no za sad moramo konstatirati da u mjestu u kom je njegov otac rođen, u vrijeme kad je rođen, odnosno neposredno nakon toga (jer za ranije nema podataka) jednostavno nije bilo onih koji su se izjašnjavali kao bilo što drugo do li Srbi – a ni ikad kasnije, do dana današnjeg.

Foto: Facebook

Autor: urednistvo1

Najnovije