HOO-ov Karijerni centar za sportaše u izradi je sustava podrške zapošljavanja sportaša na regionalnoj i lokalnoj razini

Podijeli

Zagreb, 31. kolovoza 2022. – Hrvatski olimpijski odbor (HOO) dobio je sredstva iz programa Olimpijske solidarnosti za provedbu projekta „Uspješna karijera nakon sportske karijere – sustav podrške u zapošljavanju sportaša na regionalnoj i lokalnoj razini“. Karijerni centar za sportaše u suradnji s Uredom za programe lokalnog sporta HOO-a uputio je poziv za suradnjom na ovom projektu svim županijskim sportskim zajednicama. Interes su potvrdile: Sportska zajednica Osječko-baranjske županije, Zajednica sportova Primorsko-goranske županije, Zajednica športskih saveza i udruga Splitsko-dalmatinske županije, Sportska zajednica Virovitičko-podravske županije i Sportski savez Grada Zagreba.

Cilj projekta je potaknuti gospodarstvenike i sponzore sportskih natjecanja na regionalnoj i lokalnoj razini da se uključe u sustav podrške sportašima koji će omogućiti zainteresiranim sportašima zapošljavanje tijekom i/ili nakon sportske karijere, te osvijestiti važnost podrške sredine u zapošljavanju sportaša nakon sportske karijere. Drugi cilj je utvrditi mogućnosti stjecanja praktičnog iskustva ovisno o izboru studija i izabranoj profesiji tijekom i/ili nakon sportske karijere, a za što je potrebno osigurati veću fleksibilnost i prilagodbu obzirom na obveze u sportu.
Do sada smo u prethodnim projektima povezivali sport i obrazovanje s naglaskom na visoko obrazovanje te u manjem broju aktivnosti srednjoškolsko obrazovanje (projekt Sinergija sportske kulture, olimpijskih vrijednosti i dual karijere u sportu), a sad nam je cilj, prema dobrim primjerima prakse ostalih europskih država, povezati sportaše i sve koji skrbe o sportašima u njihovom okruženju s gospodarstvenicima koji prepoznaju kompetencije koje sportaši stječu tijekom karijere kao što su sposobnost ostvarivanja cilja, samodisciplinu u postizanju ciljeva u različitim životnim područjima i vještine upravljanja stresnim situacijama, važnim pri zapošljavanju.
Snježana Pejčić, voditeljica Centra i izv. prof. dr. sc. Romana Caput-Jogunica, predsjednica Komisije za dual karijeru HOO-a obavile su konzultativne razgovore s mag. cin. Katjom Luketić, glavnom tajnicom Zajednice sportova Primorsko-goranske županije, u sklopu kojeg su predstavile koncept projekta, ciljeve projekta i predložile pripremne aktivnosti.
U utorak, 30. kolovoza 2022. održan je konzultativni sastanak u prostorima Virovitičko-podravske županije kojeg je organizirala mag. cin. Dora Međimorec, tajnica Sportske zajednice Virovitičko-podravske županije, u suradnji s Tihomirom Majstorovićem, glavnim tajnikom Sportske zajednice grada Virovitice, i Sašom Topićem, predsjednikom Školskog sportskog saveza Virovitičko-podravske županije.
„Tranzicijski proces sportaša je manje stresan ako je osigurana stručna pomoć u segmentu planiranja prestanka sportske karijere dok je sportaš još aktivan, samostalnoj i dobrovoljnoj odluci sportaša te učinkovitoj podršci okoline i pravovremenom planiranju nastavka školovanja i/ili mogućnosti zapošljavanja sukladno interesu sportaša“ (iz Nacionalnog programa razvoja karijere nakon sportske karijere HOO-a, 2014).  (hoo/rcj)Izvor: www.hoo.hr/hr/

Autor: Predrag Martinović

Najnovije