IMAMO DOKAZ: Filipović će biti diskvalificiran, falsificirao je potpisne liste za svoju kandidaturu

Podijeli

 Na potpisnim listama za Filipovićevu kandidaturu uopće nije bilo navedeno za koga se potpisi prikupljaju, čime su birači bili obmanjivani.

Liste koje nisu bile jasno ispisane imenom i prezimenom Davora Filipovića iz HDZ-a, otvorile su niz mogućnosti za manipulacije potpisima. Moglo se tvrditi da se potpisi na listama prikupljaju za nekoga drugoga pa onda naknadno dopisati, Davor Filipović, i to prikazati kao potpise prikupljene upravo za njega. A da sve bude još neregularnije, premijer Plenković potpisuje, upravo takve nepotpuno popunjene liste i sudjeluje  de facto skandaloznom činu, vrlo upitne legalnosti. A posebno je to vidljivo na listi koji pred novinarima potpisuje premijer Plenković (slika u privitku), kao što se vidi, upisan je Filipović ali nisu i njegove zamjenice na listi što je isto tako bilo neophodno, kako bi lista bila valjana. Tako Plenković 17. travnja 2021. g. pred novinarima potpisuje protupropisno ispunjene potpisne liste, dok prvi dan kampanje Filipović kaže kako su skupili čak 5 000 potpisa, za njegovu kandidaturu.

Plenkovićev kandidat za gradonačelnika Zagreba Davor Filipović predstavio je tek 27. travnja 2021. svoje kandidatkinje za zamjenice gradonačelnika, jer   je  bio tek posljednji odabir za HDZ -ovoga gradonačelničkog kandidata, osobito nakon što je Vanđelić odbio kandidaturu (jer je kako doznajemo njegovo inzistiranje na koaliciji s konzervativnim opcijama,  dakle i Domovinskim pokretom, Plenković, bijesno odbacio), Iz izvora bliskih vrhu stranke doznajemo kako Filipović,  pojma nije imao o kandidaturi za gradonačelnika. Tada su u vrhu HDZ-a računali na koaliciju s gradonačelnikom Bandćem, kojemu je Filipović držao većinu u Skupštini, ali se nakon njegove neočekivane smrti situacija se  promijenila.

Zbog unutarstranačkih sukoba oko mjesta na listama u HDZ-u, do kraja kandidature u njegovoj stranci nisu znali tko će uopće biti  Filipovićeve zamjenice, te su obmanjujući birača naknadno nadopisivali, njihova imena, a Premijer je sve to podržavao i tome davao legitimitet – čak i javnim potpisivanjem.

Filipović je liste s potpisima za kandidaturu predao 29. travnja 2021. g., ali su te lite duboko kompromitirane spomenutim manipulacijama, pa bi kandidacijsku listu Davora Flipovića i HDZ-a treba poništiti, jer je prostor za manipulacije s njima bio ogroman, a birači su u najmanju ruku obmanuti. Odgovornost? Toga ovdje nema tek podsjetimo kako Kazneni zakon u Glavi XXXI u člancima 333. – 339. definira i odgovornost za kaznena djela protiv biračkog prava. Zakon o lokalnim izborima definira kako izborni proces počinje raspisivanjem istih i obuhvaća prikupljanje potpisa člankom 10. ;

>>U obrazac za prikupljanje potpisa birača unose se sljedeći podaci:

– ime, prezime, nacionalnost, prebivalište, datum rođenja, osobni identifikacijski broj (OIB) i spol predloženih kandidata,

– ime, prezime, prebivalište birača, broj važeće osobne iskaznice birača i mjesto izdavanja te potpis birača.<<.

 Ergo, nisu se smjele potpisivati „bjanko“ liste bez imena svih kandidata a Plenković je svojim činom moguće i javno poticao na nezakonitost. Ništa ovo od Borg-ovaca…

Nakon iskustva s Lovrom Kušćevićem i listama za referendum, opravdano je sumnjati u poštenje HDZ-a

Treba se prisjetiti da je kao premijerov izvršitelj Kuščević proizvoljno odbacio više od 30.000 valjanih potpisa građana kako se ne bi raspisali referendumi te je, uz to, onemogućio svaku provjeru i kontrolu svog postupanja, odnosno onoga što je radio.

Onemogućio je neovisno i nepristrano brojanje potpisa i prisutnost promatrača prilikom brojanja te naknadnu reviziju prebrojanih potpisa.

A formalni razlog za smjenu Kuščevića bio je što je kao načelnik općine namještao prenamjenu zemljišta iz negrađevinskog u građevinsko, ali se i nakon toga nalazi na funkcijama u HDZ-a.

Vidjeti ćemo, što će nakon ovih neregularnih postupaka prilikom prikupljanja potpisa za liste Davora Filipovića poduzeti nadležna tijela, ali birači moraju znati na što je sve spreman HDZ da bi ostao na vlasti

Foto: Facebook

Autor: Marko Lubina

Najnovije