Istraživačka skupina “Balkan Criminology” i “Globalna inicijativa protiv transnacionalnoga organiziranog kriminala” zajednički predstavljaju svoj rad

Podijeli

19.10.2021

Istraživačka skupina “Balkan Criminology” Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i “Globalna inicijativa protiv transnacionalnoga organiziranog kriminala” zajednički predstavljaju svoj rad u četvrtak 21. listopada 2021. u 17 sati u auli Sveučilišta u Zagrebu, Trg republike Hrvatske 14.

Svrha predstavljanja je ukazati na važnost stvaranja sinergija između akademske zajednice, civilnoga društva i medija, s ciljem efikasnoga suprotstavljanja društvenim prijetnjama koje generira (organizirani) kriminal diljem svijeta.

Ovaj je događaj ujedno uvod u zatvorenu dvodnevnu ekspertnu radionicu o metodologiji istraživanja ilegalnih ekonomija u jugoistočnoj Europi. Razmjena iskustava među znanstvenicima, istraživačkim novinarima i predstavnicima udruga civilnoga društva o različitim metodama istraživanja (organiziranoga) kriminala, korupcije te ilegalnih tokova novca treba doprinijeti kvaliteti istraživanja, ali i stvaranju prijeko potrebnoga empirijskog temelja za izgradnju društva temeljeno na znanju i kaznene politike bazirane na dokazima.

Predstavljanje će otvoriti prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Ivan Koprić, dekan Pravnoga fakulteta u Zagrebu i prof. dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Tematizirat će se izazovi ‘otvorene znanosti’ i njenog financiranja u Hrvatskoj, ukazati na pionirski položaj Pravnoga fakulteta u oživljavanju kriminologije i viktimologije u Jugoistočnoj Europi, te raspraviti uloga znanstvene politike u prepoznavanju i jačanju domaćih istraživačkih kapaciteta.  

U prvom dijelu predstavljanja će prof. dr. sc. Hans-Jörg Albrecht, direktor emeritus s Max Planck instituta za poredbeno i međunarodno kazneno pravo i izv. prof. dr. sc. Anna-Maria Getoš Kalac, voditeljica skupine ‘Balkan Criminology’ i profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u kratkim crtama izložiti dosadašnji rad te kriminološke istraživačke skupine, koja posljednjih 10 godina iznimno uspješno i međunarodno prepoznato djeluje u Hrvatskoj.

Pri tome će staviti naglasak na 3 najrecentnija znanstvena istraživanja i publikacije proizašle iz istih: (1) Istraživanje maloljetničke delinkvencije na Balkanu autorice dr. sc. Reane Bezić, (2) Mapiranje viktimološkog krajolika Balkana urednika Meško, Sarik & Getoš Kalac i (3) Nasilje na Balkanu – prvi rezultati istraživanja ubojstava na Balkanu autorice izv. prof. dr. sc. Anne-Marie Getoš Kalac. Na kraju će izv. prof. dr. sc. Getoš Kalac predstaviti najnoviji istraživački pothvat u suradnji ‘Balkan Criminology’ s ‘Globalnom Inicijativom’: Mapiranje balkanskoga organiziranog kriminala – lokalna žarišta, globalni krakovi i ilegalni tokovi suvremenog banditizma.

U drugom će dijelu predstavnici ‘Globalne Inicijative’ prof. dr. sc. Uglješa Zvekić, dr. Walter KempKristina Amerhauser prezentirati aktivnosti koje provode u Jugoistočnoj Europi vezano uz organizirani kriminal i korupciju.

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije