Izv. prof. dr. sc. Danijela Bursać Kovačević s PBF-a na listi najcitiranijih znanstvenika na svijetu

Podijeli

19.11.2021

Lista visoko citiranih znanstvenika, koju jednom godišnje objavljuje Institut za znanstvene informacije – Clarivate, smatra se najprestižnijim indikatorom znanstvene kvalitete i obuhvaća znanstvenike koji su pokazali značajan i širok utjecaj objavljujući radove. Ti radovi su često citirani u posljednjem desetljeću i čine 1% najboljih istraživača u svom području. Na ovogodišnjoj listi, objavljenoj 16. studenoga, nalaze se 24 dobitnika Nobelove nagrade, 77 Citation laureates – znanstvenika za koje se procjenjuje da su potencijalni dobitnici Nobelove nagrade, kao i drugi vrhunski znanstvenici u svojim područjima.

Sa Sveučilišta u Zagrebu prepoznata je izv. prof. dr. sc. Danijela Bursać Kovačević s Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta, a bavi se netermalnim održivim tehnologijama obrade hrane.

bursac kovacevic clarivate ribbon

Objavila je 125 znanstvenih članaka i poglavlja u knjigama. Prema Google Scholaru citirana je 4.457 puta s h-indeksom 37. Dobitnica je Državne nagrade za znanost za 2019. godinu i Tanner Award za za koautorstvo u najcitiranijem znanstvenom radu objavljenom u Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety za 2018. Bila je urednica izvanrednih izdanja u časopisima Foods, MDPI i Journal of Food Quality te je članica uredništva znanstvenih časopisa LWT Food Science and Technology (IF=4,952) te Food Chemistry Advances (IF=7.514)

Podsjećamo, prošlih godina na ovoj su listi sa Sveučilišta u Zagrebu bili prepoznati prof. dr. sc. Anet Režek Jambrak, također s Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta i akademik Željko Reiner s Medicinskoga fakulteta.

Prema riječima Davida Pendleburya s Instituta za znanstvene informacije Clarivate: “Postaje sve važnije za države i institucije prepoznati i podržati iznimne istraživače koji vode ekspanziju svjetskoga znanja. Ova lista identificira iznimne pojedince sa značajnim utjecajem na znanstvenu zajednicu što se očituje u stopi citiranosti njihovih radova. Njihova istraživanja pokreću inovacije, održivost, zdravlje i sigurnost kao ključne aspekte budućnosti našega društva.”

Više možete saznati OVDJE.

 

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije