JE LI TOMAŠEVIĆ LICEMJERAN? Prosvjedovao protiv spalionice u Resniku a sada bi tamo gradio “Centar za gospodarenje otpadom”

Podijeli

Preseljenje Jakuševca je tema koja se provlači već dulje od 20 godina. Prošlog je tjedna na inzistiranje voditelja Mislava Togonala Tomašević ipak, očito nerado, otkrio gdje namjerava preseliti zagrebački otpad – u Resnik. “Radilo bi se o Centru za gospodarenje otpadom”, rekao je. Je li to tek eufemizam za smetlište, kako mi smatramo? Faktograf tvrdi da nije, da je to “netočna informacija”, i da ne znamo razliku između “otpada”, koji je sirovina koja se prerađuje, i “smeća”. Evo, vjerujemo im na riječ, oni su autoritet na području činjenica pa se nećemo upuštati u polemiku oko razlike između otpada, smeća, i odlaganja otpada naspram gospodarenja otpadom. Ionako je svaka polemika jalova s nekim tko polemici pristupa s pozicije moći i neformalnog Facebookovog ministarstva istine.

Dakle, to ne bi bilo “smetlište” niti “odlagalište otpada” već “Centar za gospodaranje otpadom.” Vjerojatno uređeniji i ekološki prihvatljiviji od “odlagališta” koje sad imamo, i, kako obećava Tomašević, bez spalionice – ali i dalje se radi o tome da bi se ono što se prikupi iz kanti i kontejnera, kako god se zvalo, odvozilo tamo, što na svoje uši možete čuti u videu (trenutak kad Tomašević nerado ustvrdi da bi Centar za gospodarenje otpadom izgradio u Resniku nalazi se na 40. minuti videa).


A prije 12 godina, taj isti Tomislav Tomašević je, kao tada mladi aktivist – predsjednik “Zelene akcije”, prosvjedovao na čelu šezdesetak ljudi pred gradskim poglavarstvom protiv – gradnje spalionice u Resniku.

Tom je prilikom gradonačelniku Milanu Bandiću odlučio uručiti veliki crtež uha kako bi bili sigurni da će čuti njihovu alternativu spalionici, “koja bi bila jedina u Hrvatskoj”.

Gradonačelnik Bandić je tada na presici nakon sjednice Poglavarstva izjavio da aktiviste nije primio jer se nisu najavili, te da će ih primiti kao i svakog građanina kad to zatraže. Prosvjednicima je poručio da dobro čuje, a o gradnji spalionice odlučit će, poručio je – građani.

“Ništa ne ćemo raditi mimo volje ljudi”, objasnio je Bandić, a o tome hoće li građani odlučivati o spalionici na referendumu, rekao je kako će “vidjeti na jesen nakon predstavljanja programa i javne rasprave”. Kako znamo, spalionice u Resniku – nema, i o tome se više ne razgovara.

No po novom prijedlogu Tomaševića, u Resnik bi se ipak odvozilo sve što se do sad odvozilo u Jakuševac, samo sortirano (što s nesortiranim otpadom?) i bez spalionice (koje nema ni u Jakuševcu). Postavlja se pitanje zašto je onda uopće prosvjedovao protiv spalionice u Resniku?

Odgovor je – ne radi se o spalionici, već, kako su tada naveli aktivisti, a i sad tvrde, “održivom sustavu za gospodarenje otpadom” koji prije svega uključuje “mjere za smanjenje nastanka otpada”, te recikliranje, kompostiranje, i mehaničko – biološku obradu otpada.

No s većinom tih stvari se već započelo, u Zagrebu je nedavno uvedeno sortiranje smeća (što je doduše prorijedilo odvoz i povećalo trošak!), u Jakuševcu više nema spalionice ali postoje strojevi za kompostiranje i kompostana, a svi planovi o spalionici su uklonjeni iz prostornog plana Zagreba: Javnost je protiv toga, i to više nije predmet rasprave.

Time, naravno, problem otpada u gradu nije riješen – iako Jakuševac danas nije više nalik onom prije sanacije, a iz plina koji nastaje od otpada se proizvodi i struja. Jakuševac nije do sad zatvoren upravo zato što nije sagrađena spalionica, koja je bila dio plana o zatvaranju problematičnog odlagališta – a kako na vidiku nema nove lokacije, a smeće ne može jednostavno nestati, očito neće skoro ni biti. Resnik ta nova lokacija očito neće biti jer su se i Filipović u ime HDZ-a i Klisović ispred SDP-a izjasnili da to njihove stranke neće dozvoliti.

Mjere poput “smanjenja količine otpada” su vjerojatno ipak samo lijepe želje do kojih bi se teško došlo bilo kakvim poskupljenjima odvoza otpada, bar ne u mjeri koja bi nešto bitno promijenila – podaci pokazuju da je količina otpada u Zagrebu u stalnom porastu, što i nije čudno obzirom na rast standarda i blagi rast populacije, porast turizma zadnjih godina, i tako dalje.

Na kraju ostaje pitanje kojeg smisla ima seliti, uz ogroman trošak i administrativne probleme, lokaciju na koju se odvozi gradski otpad s jednog kraja grada na drugi kraj grada (što god se s njim tamo radilo!) ako se time ne rješava suštinski problem? Tomaševićeva je namjera, “kad preuzme upravljanje gradom”, “zbrinjavanje otpada” preseliti u Resnik. Jasno je, međutim, da otpad na Jakuševcu neće nestati sam od sebe.

Nitko ne spori da je Jakuševac problem i da on mora biti zatvoren, što prije to bolje – ali teško je vidjeti da je otvaranje Centra u Resniku definitivno rješenje, i ne samo zato jer je jasno poručeno da Vlada to neće odobriti. Osim toga, za sanaciju i novi oblik gospodarenja otpadom trebaju ne samo godine i godine nego i hrpa novca ne puno manja od hrpe smeća na Jakuševcu, a usto je potrebno za sve to pridobiti razne interesne struje i lobije – i to ne samo političke stranke kao što su HDZ SDP i HDZ – od kojih su neki iznimno snažni i utjecajni, i protiv kojih ni državna ni gradska vlast ne mogu ići frontalno.

Autor: Marko Lubina

Najnovije