LJETNA ŠKOLA BIOETIKE I LJUDSKIH PRAVA – SSMH – otvorene prijave

Podijeli

Vjerujemo kako je promišljanje o temama koje se odnose na zaštitu ljudskih prava nužno za razvoj mladih koji će biti sposobni postati nosioci promjene u hrvatskom društvu i graditi ga na način da briga o dobru pojedinca i zajednice uvijek bude prioritet.

 

Projekt: LJETNA ŠKOLA BIOETIKE I LJUDSKIH PRAVA

Vrijeme i mjesto održavanja nacionalnog izdanja: 2. 8. – 8. 8. 2021., Šibenik

Vrijeme i mjesto održavanja međunarodnog izdanja: 9. 8. – 15. 8. 2021., Šibenik

Organizator: Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH)

Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) četvrtu godinu zaredom u Šibeniku organizira Ljetnu školu bioetike i ljudskih prava
koja će se održati od 2. do 8. kolovoza 2021. godine u nacionalnom terminu te od 9. do 15. kolovoza 2021. godine u međunarodnom terminu.

Ukupno će sudjelovati više od 80 mladih sudionika u dobi od 18 do 30 godina, u najvećem broju studenti medicine, prava, filozofije, psihologije, biologije i srodnih struka.

Okosnica Ljetne škole teme su iz područja bioetike i ljudskih prava. Zbog nedostatka bioetičkih sadržaja, mladi u Hrvatskoj nisu zadovoljavajuće upoznati s bioetikom kao interdisciplinarnom strukom, a u vremenu kada se pojmovi iz navedenih područja u javnom prostoru često koriste bez razumijevanja i interpretiraju na pogrešan način, želimo mladima pružiti cjelovitu i interdisciplinarnu edukaciju, osiguravajući im prostor za razvijanje, formiranje i iznošenje vlastitih stavova. Vjerujemo kako je promišljanje o temama koje se odnose na zaštitu ljudskih prava nužno za razvoj mladih koji će biti sposobni postati nosioci promjene u hrvatskom društvu i graditi ga na način da briga o dobru pojedinca i zajednice uvijek bude prioritet.

Stoga ćemo na ovogodišnjoj Ljetnoj školi bioetike i ljudskih prava sudionicima pružiti edukaciju o filozofskoj podlozi razvoja ljudskih prava, pravnim konceptima zaštite ljudskih prava te problematici suvremenih bioetičkih pitanja poput prava na život, pitanja početka i kraja života, dopuštenog utjecaja društva kroz pravne akte i osiguravanja dobra svakog pojedinca. Sudionicima ćemo prikazati kako sadašnje bioetičke izazove poput pobačaja, eutanazije, priziva savjesti, pandemije COVID-19, tako i izazove budućnosti poput genetičkog inženjeringa i potencijalnih utjecaja na cjelokupno čovječanstvo.

Predavanja će držati sveučilišni profesori te drugih stručnjaci i znanstvenici iz područja medicine, prava, filozofije, biologije, psihologije i srodnih struka.

Program će biti obogaćen i grupnim radom, radionicama zagovaranja i medijskog nastupa te debatama. Sudionici će surađujući imati priliku naučiti interdisciplinarno sagledavati probleme te rješenjima pristupati iz različitih perspektiva. Na taj način steći će vrijedno iskustvo djelovanja u timu koje je neophodno u svakoj znanstvenoj zajednici kako bi se ostvarilo zajedničko dobro i postigao najbolji mogući rezultat.

Poseban naglasak stavit ćemo na razvijanje novih kompetencija i vještina kako bi mladi sudionici unaprijeđenim znanjem i stečenim iskustvom obogatili zajednicu u koju se nakon projekta vraćaju.

Prijave za Ljetnu školu bioetike u nacionalnom terminu su otvorene do 27. 6. 2021. godine na sljedećoj poveznici, a u međunarodnom terminu do 13. 6. 2021. godine na sljedećoj poveznici.

Više informacija o Ljetnoj školi bioetike i ljudskih prava možete pronaći na društvenim mrežama:

Facebook i

Instagram.

pogledaj te video

Udruga Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) osnovana je s ciljem promicanja važnosti uloge mladih u demokratskom društvu, s posebnim naglaskom na promoviranju solidarnosti i dostojanstva ljudske osobe kroz kulturu demokratskog dijaloga i društvene angažiranosti te širenja koncepta održivog razvoja promatranog iz perspektive ljudskih prava. Tijekom 8 godina djelovanja SSMH je organizirao niz edukativnih programa na nacionalnoj i međunarodnoj razini, kao i inicijativa koje potiču proaktivni angažman mladih u društvu i stvaranje kulture dijaloga.

mojzagreb.info

 Izvor: mojzagreb.info

Autor: Marko Lubina

Najnovije