Među pet finalista EOO-ove 11. ljetne Nagrade Piotr Nurowski ove godine nema hrvatskih predstavnika

Podijeli

Rim, 14. rujna 2022. – Europski olimpijski odbori (EOO) objavili su pet finalista 11. ljetnog izdanja Nagrade Piotr Nurowski za najboljeg europskog mladog sportaša ili sportašicu. Od pet finalista, troje su odabrali europski NOO-i, a dvoje je nominirao stručni odbor EOO-a (predsjednik EOO-a, dopredsjednik, blagajnik, glavni tajnik, sportski direktor i predsjednik EOO-ove Komisije sportaša).

Među pet finalist(ic)a nema hrvatske kandidatkinje Jane Koščak, nedavne dobitnice HOO-ove Nagrade Dražen Petrović za najveću hrvatsku sportsku nadu, koju je HOO nominirao i za prestižnu europsku nagradu za mlade sportaše i sportašice. Sjajna mlada atletičarka (zlato u sedmoboju na EP-u U18 u Jeruzalemu i zlato u skoku u vis na EYOF-u Banskoj Bystrici 2022.) ima još vremena za ovakve nagrade…

U finalnom izboru su: ritmička gimnastičarka DARIA ALTMANOV iz Izraela (dvije zlatne medalje u disciplinama s loptom i trakom za žene na Svjetskim igrama u Birminghamu 2022., prvakinja u višeboju na EP-u u ritmičkoj gimnastici 2022. u Tel Avivu te još tri srebrne medalje u disciplinama obruč, palica i traka na EP-u u Münchenu 2022.); plivač FILIPPO BERTONI iz Italije (zlatne medalje na 200 m i 1500 m slobodno na EYOF-u u Banskoj Bystrici 2022., dodao im je i zlatnu medalju u štafeti 4×100 m slobodno, a pridonio je i osvajanju zlata u štafeti 4×200 m slobodno na juniorskom EP-u u plivanju 2022.); veslačica SOFIA DALIDOU iz Grčke (zlato u ženskom dvojcu na pariće na veslačkom SP-u U-19 u Vareseu 2022., svjetski rekord u juniorskom dvojcu na pariće s timskom kolegicom, s vremenom 6:57.40); skakačica u vodu ANDREA SPENDOLINI-SIRIEIX iz Ujedinjenog Kraljevstva (dvije zlatne medalje na Igrama Commonwealtha na 10 m i u mješovitoj sinkro-disciplini na 10 m u Birminghamu 2022., brončana medalja u mješovitoj ekipnoj disciplini 3 m i 10 m na SP-u u vodenim sportovima u Budimpešti 2022., zlato u disciplini 10 m te sinkro-disciplini 10 m na EP-u u Münchenu 2022.) i skakačica u vis ANGELINA TOPIĆ iz Srbije (zlato u skoku u vis na atletskom EP-u U18 u Jeruzalemu 2022., dvije brončane medalje – na SP-u U20 u Caliju i EP-u u Münchenu 2022. – u Münchenu je postala i najmlađa osvajačica medalje u povijesti tog  događaja).

O pobjedniku 11. ljetnog izdanja Nagrade Piotr Nurowski EOO će odlučiti na temelju glasova predstavnika NOO-a tijekom seminara EOO-a u Olimpiji (Grčka) 30. rujna 2022. Proglašenje najboljih i svečana dodjela nagrada održat će se istoga dana navečer. Svih pet finalista bit će pozvani u Olimpiju. (eoo/hoo)

 Izvor: www.hoo.hr/hr/

Autor: Predrag Martinović

Najnovije