Na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije postavljeni prijenosni defibrilatori

Podijeli

16.09.2022

S ciljem zaštite zdravlja studenata, gostiju i zaposlenika, Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu postavio je dva prijenosna automatska vanjska defibrilatora (AVD). Time je Fakultet među prvim sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu koji je postavio ove korisne uređaje.

Postavljanju uređaja u prostorijama Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije sudjelovali su: prof. dr. sc. Tibor Pentek, dekan; prof. dr. sc. Josip Margaletić, prodekan Šumarskog odsjeka i dekan od akademske godine 2022./2023.; doc. dr. sc. Miljenko Klarić, voditelj poslova zaštite na radu te djelatnici Fakulteta koji su prošli osposobljavanje za provođenje postupaka oživljavanja uz upotrebu AVD uređaja.

Uređaj sam procjenjuje srčani ritam te u slučaju srčanog zastoja daje upute za daljnje postupanje do dolaska hitne medicinske službe. Rano prepoznavanje kaotičnoga srčanog ritma i iznenadnoga srčanog zastoja te ranoga oživljavanja i rane defibrilacije do dolaska hitne medicinske službe je iznimno važno i drastično povećava šanse za preživljavanje.

Prema podacima za javno zdravstvo, u Hrvatskoj, ali i svijetu, kardiovaskularne bolesti prvi su uzrok smrtnosti. Ovaj negativni trend prepoznala je i Uprava Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije. „S preko 200 zaposlenika i velikim brojem studenata, ovi uređaji neophodna su i korisna sredstva pružanja prve pomoći“, izjavio je prof. dr. sc. Tibor Pentek, dekan Fakulteta.

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije