Novi medijski projekt Sveučilišta u Zagrebu – TV serija emisija “Sveučilišna Hrvatska”

Podijeli

15.10.2021

Prva epizoda televizijske emisije “Sveučilišna Hrvatska” – novoga medijskoga projekta Sveučilišta u Zagrebu – bit će premijerno emitirana u subotu 16. listopada 2021. u 18.25 sati na 4. programu Hrvatske radiotelevizije, a reprizno na istom programu u nedjelju 17. listopada u 15.05 sati. Emisije će biti emitirane u istim terminima na 4. programu HRT-a dva puta mjesečno.

Radi se o seriji emisija koje imaju za cilj promicati i popularizirati aktivnosti na hrvatskim javnim sveučilištima – temeljima razvoja hrvatskih gradova, hrvatskoga gospodarstva i hrvatskoga društva već više od 350 godina.

Mnoge javne znanstvene, društvene, kulturne i umjetničke aktivnosti koje se svakodnevno događaju na hrvatskim sveučilištima i koje daju značajan doprinos razvoju društva ne stižu se predstaviti u redovitim emisijama informativnoga i obrazovno-znanstvenoga programa HRT-a te je zbog toga, i u suradnji s javnom televizijom, pokrenuta emisija „Sveučilišna Hrvatska”.

Upravo krize koje nas trenutno opterećuju poput COVIDA-19, posljedica potresa u Zagrebu, Zagrebačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji i ekonomske krize, pokazuju kako nas samo znanje može izvući iz kriznoga stanja i potaknuti budući razvoj.

Emisija se sastoji od priloga koji prate događanja na hrvatskih sveučilištima uz gostovanje rektora, prorektora, akademika, profesora, znanstvenika i stručnjaka te svih ostalih koji su aktivno uključeni u zakonodavnu, organizacijsku i financijsku dimenziju trenutnih i budućih aktivnosti i promjena u visokom obrazovanju, znanosti i umjetnosti.

Autor projekta, scenarist i voditelj emisije je prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu. Njegovo 27-godišnje iskustvo u uređivanju i vođenju oko 850 televizijskih i radijskih emisija (HRT, OTV, CCN, Z1 TV, Radio 101, Katolički radio) te Državna nagrada za znanost u kategoriji promidžbe i popularizacije znanosti u elektronskim medijima kojom je nagrađen još 2002., jamstvo je da će ovaj serijal postići zadani cilj:  prepoznavanje visokoga obrazovanja, znanosti i umjetnosti  kao preduvjeta bržega i uspješnijega razvoja Hrvatske.

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije