Novi strateški i akcijski projekt međunarodnoga saveza “Alliance4life”

Podijeli

02.06.2021

Međunarodni savez koji povezuje vodeće istraživačke institucije i sveučilišta u području biomedicinskih znanosti u srednjoj i istočnoj Europi pod nazivom Alliance4Life, čiji je član i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, nastavlja sa svojim radom i novim projektom. Savez je uspostavljen nakon inicijalnoga uspješno provedenoga projekta pod istim nazivom Alliance4Life, a cilj je smanjiti razlike i podjele u istraživanju i inovacijama u području biomedicine između EU15 i EU13 zemalja. Zajednička misija Saveza je promicanje i jačanje izvrsnosti istraživanja u cijeloj Europi i njihovog pozitivnoga utjecaja na društvo, ljudsko zdravlje i kvalitetu života. Deset članova osnivača oformilo je postojanje Saveza kao stalnu strukturu u Vilniusu u listopadu 2019. potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju te nastavilo zajednički rad čak i u teškoj 2020. godini. Dva nova sveučilišta iz Bugarske i Rumunjske pridružili su se konzorciju projekta.

Početna virtualna konferencija za njihov novi projekt H2020 A4L_ACTION, koji okuplja 13 znanstvenih institucija, održana je 25. svibnja 2021. Planiran je intenzivan rad tijekom sljedeće tri godine na provedbi strategija te niza najboljih praksi koje su identificirane i pilotirane u prethodnom razdoblju projekta. Cilj je projekta, naime, poboljšati institucionalnu kulturu i strateško upravljanje partnerskih institucija te služiti kao primjer za poboljšanje uvjeta ostvarivanja izvrsnih znanstvenih istraživanja u regiji srednje i istočne Europe. Partneri na projektu planiraju i dalje ulagati u razvoj karijera istraživača i stvoriti poticajno okruženje koje bi privuklo talente iz cijeloga svijeta. Naglasak se stavlja na društvenu važnost istraživanja i njihov inovacijski potencijal. Velika je to korist za sve istraživačke organizacije jer svi uključeni partneri dijele svoje iskustvo na nacionalnim razinama i služe kao nadahnuće za potrebne reforme istraživačke i inovacijske politike u svojim matičnim zemljama.

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu vodit će Radni paket 3 pod naslovom “Karijere u znanosti” pod vodstvom prof. emer. Nade Čikeš.

Na početnoj konferenciji sudjelovalo je oko 200 gostiju; predstavnici znanstvene i akademske zajednice te političari, a službeno ju je otvorio gospodin Jiří Nantl, direktor European Institute of Technology (CEITEC) sa Sveučilišta Masaryk, ujedno i predsjednik Alliance4Life. Predstavio je dosad postignute rezultate i istaknuo izazove koji još uvijek postoje u regiji te naglasio da će se njima svakako pozabaviti u godinama koje dolaze. Martina Dlabajova, članica Europskoga parlamenta i potpredsjednica Odbora za proračunsku kontrolu (CONT) govorila je o učinkovitom korištenju sredstava koja Europska unija ulaže u znanost, istraživanje i inovacije. Stefan Weiers, voditelj sektora za proširenje i programiranje istraživačke infrastrukture pri Europskoj komisiji, sažeo je ključne poruke programa Horizon Europe i njegovih ciljeva. 

Henriette van Eijl, koja vodi jedinicu „Ekonomske i socijalne tranzicije“ u Generalnoj direkciji za istraživanje i inovacije Europske komisije, govorila je o željenim ciljevima u okviru istraživačkih europskih programa u zdravstvu (uključujući aktivnosti istraživanja i razvoja vezanim uz COVID-19). Znanstvenu zajednicu predstavljao je međunarodno priznati evolucijski biolog Pavel Tomančák, koji je nedavno postao novi direktor konzorcija CEITEC. On je ukazao na neiskorištene mogućnosti u zemljama članicama projekta i na ono što aktivno sudjelovanje u institucionalnim savezima može donijeti znanstvenoj zajednici.

„Konferencija je bila izvrsna prilika za službeno predstavljanje nove faze radnoga plana Alliance4Lifea usmjerenoga na pretvaranje naših strategija u konkretne akcije. Svaki institut ima svoje snage koje nadahnjuju druge. Zajedno možemo brže primijeniti najbolju praksu u srednjoj i istočnoj Europi i ojačati sustav istraživanja i inovacija u cijeloj regiji “, objasnila je Zlatuse Novotna, koordinatorica saveza Alliance4Life.

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije