Održana tribina “Mehatronika i robotika” na FSB-u

Podijeli

13.09.2021

U petak 10. rujna 2021. u Velikoj vijećnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu održana je tribina pod nazivom Mehatronika i robotika.

Na tribini je predstavljen novoosnovani studij Mehatronika i robotika Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, na kojem će nastava započeti u akademskoj godini 2021./2022. Tribina je organizirana s ciljem predstavljanja inovacijskoga potencijala još jedne sastavnice Sveučilišta u Zagrebu – Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB), koji aktivno surađuje s gospodarskom zajednicom. FSB također sudjeluje u brojnim aktivnostima poticanja i predstavljanja inovacija, zalaže se za sustavno i organizirano poboljšanje uvjeta u provedbi znanstvenoistraživačkih i inovacijskih aktivnosti, te potiče jačanje inovacijske, istraživačko-razvojne i stručne djelatnosti, kao i integriranje funkcionalne infrastrukture za izradu inovacijskih i stručnih projekata za potrebe gospodarstva.

Na tribini se uvodno obratio rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, koji je izrazio ponos zbog novoosnovanoga studija i otvorenja Regionalnoga centra izvrsnosti za robotske tehnologije – CRTA. “Očekujemo da uskoro roboti zamijene ljude u onim poslovima koji su opasni i nisu dobri za zdravlje, poput prikupljanja i prerade otpada. Također, roboti u budućnosti mogu preuzeti ulogu asistenta osobama s teškoćama u razvoju i teško je zapravo nabrojiti sve mogućnosti primjene robotike, od kojih su neke već ostvarive danas”, rekao je rektor Boras.

Akademkinja Vida Demarin (HAZU) naglasila je prisutnost mehatronike i robotike u području medicine, iz kojega i sama dolazi, te je kazala da je studij na FSB-u još jedan poticaj za razvoj u tom smjeru.

Dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje prof. dr. sc. Dubravko Majetić spomenuo je 2470 studenata i 53 laboratorija jer bez njih nema znanstvenog rada, a bez znanstvenoga rada nema suradnje s gospodarstvom, nema studija, a još manje studenata. Kazao je kako je novi studij privukao interes javnosti i da je upisano 60 studenata, a interes je bio daleko veći. Dekana i sve profesore raduje činjenica kako su lani u ovo doba imali 83 aktivna projekta, ove godine čak 110!

Na tribini je uslijedilo predstavljanje novoga studija i njegovih smjerova. Nakon uvodnih riječi voditelja studija prof. dr. sc. Mladena Crnekovića, koji je ujedno predstavio i studijski smjer Robotika, pojedine smjerove studija predstavili su prof. dr. sc. Andrej Jokić (Automatika), prof. dr. sc. Danko Brezak (Automatizacija proizvodnih sustava), doc. dr. sc. Marko Švaco (Autonomni sustavi i računalna inteligencija), prof. dr. sc. Joško Deur (Mehatronika transportnih sustava) i doc. dr. sc. Tomislav Stipančić (Kibernetika i bioinspirirani sustavi).

2021-CRTA

U drugom dijelu programa tribine, sudionicima je predstavljen Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije – CRTA koji djeluje pri FSB-u. Nakon kraćega izlaganja voditelja Centra prof. dr. sc. Bojana Jerbića, sudionici tribine zajednički obišli su prostor CRTE, uz zanimljivo predstavljanje i raspravu. 

Skup Mehatronika i robotika jedno je od događanja koje se organizira sklopu tribine Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske. U okviru tribine održan je niz javnih predavanja, razgovora, okruglih stolova i radionica radi poticanja i popularizacije ideje o inovacijama i prijenosu znanja sa sveučilišta i znanstvenih institucija kao temeljima budućega inovativnoga gospodarstva koji će Hrvatskoj omogućiti brži gospodarski razvoj.

Tribinu zajednički organiziraju Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti te Znanstveno vijeće za tehnološki razvoj HAZU, u partnerstvu s Udrugom inovatora Hrvatske.

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije