Panel “Vidi li se kraj rastu cijena stanova?”

Podijeli

08.06.2022

Sveučilišni interdisciplinarni poslijediplomski specijalistički studij “Upravljanje gradom” (Centar za poslijediplomske studije) organizira u okviru kolegija “Stanovanje i stambena politika” u četvrtak 9. lipnja 2022. panel pod nazivom “Vidi li se kraj rastu cijena stanova?”. Panel će se održati u auli Sveučilišta u Zagrebu (Trg Republike Hrvatske 14) u 17 sati.

Cijene stanova nezaustavljivo rastu i tome se ne vidi kraj. Prosječne cijene krajem 2021. bile su za 45 % veće u odnosu na 2015., a rastu i u 2022. godini. Europski odbor za sistemski rizik u veljači je upozorio vladu da bi rast cijena nekretnina u Hrvatskoj mogao u dogledno vrijeme predstavljati opasnost za hrvatski financijski sustav. Hrvatska narodna banka objavila je rezultate istraživanja koje je pokazalo da svaki četvrti novi korisnik stambenoga kredita za mjesečnu ratu daje više od polovice plaće.

U okviru panela raspravljat će se o razlozima povećanja cijena, karakteru potražnje i ponude stanova na tržištu, izgledima za usporavanje rasta cijena, stambenoj isključenosti širih slojeva stanovništva, a osobito mladih obitelji, negativnim učincima rasta cijena stanova i stanovanja, mogućoj intervenciji države, gradova i ostalih dionika kako bi stanovanje moglo biti priuštivo i održivo te o rizicima kraha tržišta nekretnina.

Panelisti:

Dubravko Ranilović, KASTEL nekretnine
Mate Mustapić, Alfa stan
izv. prof. art. Branimir Rajčić, Arhitektonski fakultet

 

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije