POSLOVNA ZONA PETRINJA – LOGOR – piše Ivan Lovrinović

Podijeli

iz Petrinje je od potresa otišlo puno obitelji u inozemstvo, povećao se broj školske djece sa šećernom bolesti a nitko od građana ne zna kada će im objekti biti popravljeni ili izgrađeni

 

Fotke ispod uistinu govore sve. Maskirne boje kontejnera u nedovršenoj poslovnoj zoni u Petrinji stvaraju odbojnost da priđete a kamoli da uđete nešto kupiti.

Odaju dojam ratnog, odnosno izvanrednog stanja.

Mogli su barem staviti vesele boje i likovna rješenja. Jedva sam izdržao napraviti nekoliko fotki jer je sve djelovalo tako odbojno.

Dobro bi bilo znati tko je autor toga idejnog rješenja.

Ovaj poslovni centar za zastrašivanje građana i kupaca jednostavno treba maknuti i na njemu ili drugdje u mjesec dana izgraditi pristojne objekte. Možda se ja varam; možda netko upravo ovim želim pojačati depresiju i iseljavanje ljudi.

Kakav ste vi stekli osjećaj sa ovih fotki?

Prošlo je 7 mjeseci od potresa a Petrinja je velika ruševina u kojoj sve stoji u što sam se osobno uvjerio prije mjesec dana. No, HRT i drugi mediji izvještavaju iz Petrinje sasvim drugačije – dezinformiraju.

Poslovna zona se mogla i morala napraviti na drugoj lokaciji, ležernijeg izgleda i načina gradnje, ali nije.

Ne znam kada sam vidio tako nešto što me zgrozilo kao ova kontejnerska poslovna zona s maskirnim bojama. To je logor ili čelična maskirna utvrda.

O tome koliko će to koštati bolje da ne pričam, jer se tim novcem moglo napraviti za 7 mjeseci fine montažne objekte koji zrače optimizmom i privlače kupce.

Iz Petrinje je od potresa otišlo puno obitelji u inozemstvo, povećao se broj školske djece sa šećernom bolesti a nitko od građana ne zna kada će im objekti biti popravljeni ili izgrađeni.

To je prava slika stanje na Banovini/Baniji i prava ocjena nesposobnosti sadašnje vlade koja time potiče iseljavanje ionako raseljenog područja.

napisao: Ivan Lovrinović, prof.dr.sc.

Prof. dr. sc. Ivan Lovrinović, rođen je 1960. godine u Gučoj Gori, nedaleko od Travnika u Bosni i Hercegovini.završio je osnovnu školu i gimnaziju u Travniku. Diplomirao je 1984. godine, a magistrirao 1990. godine na Ekonomskom fakultetu – Zagreb. Doktorsku disertaciju pod naslovom „Novčano tržište – ishodište financijskog tržišta i mogućnosti njegovog razvitka u Hrvatskoj“ obranio je 1995. godine te stekao akademski stupanj doktora znanosti iz znanstvenog područja društvenih znanosti, polje ekonomija, grana financije. Od 1988. godine zaposlen je na Ekonomskom fakultetu – Zagreb, na Katedri za financije. 2010. godine je izabran u zvanje i radno mjesto redovitog profesora u trajnom zvanju za znanstveno područje društvenih znanosti, polje ekonomija, grana financije, na Katedri za financije Ekonomskog fakulteta – Zagreb. Nositelj je i izvođač predavanja na kolegijima “Monetarna politika” i „Međunarodni financijski menadžment“. Nositelj je i izvođač predavanja na više poslijediplomskih specijalističkih i sveučilišnih (doktorskih) studija. Suvoditelj je Poslijediplomskog specijalističkog studija „Upravljanje financijskim institucijama“. Do sada je objavio samostalno ili u koautorstvu desetke znanstvenih i stručnih radova te pet znanstvenih knjiga. Za koautorstvo knjige „Monetarna politika“ nagrađen je posebnom nagradom „Mijo Mirković“ za najbolji objavljeni rad u 2001. godini od strane Ekonomskog fakulteta – Zagreb. Aktivno sudjeluje na domaćim i međunarodnim znanstvenim i stručnim skupovima. U srpnju 2005. godine boravio je na znanstveno-stručnom usavršavanju na Harvard Business School u Bostonu: “Participant – Centered Learning and the Case Method”. Također je boravio na usavršavanju u okviru Salzburg seminara tijekom 2001. godine. Recenzirao je brojne znanstvene članke te nekoliko znanstvenih monografija. Bio je glavni urednik časopisa “Zagreb International Review of Economics and Business”. Do sada je bio mentor brojnih seminarskih, završnih i diplomskih radova te više uspješno obranjenih doktorskih disertacija, znanstvenih magistarskih radova i specijalističkih poslijediplomskih radova. Član je Hrvatskog društva ekonomista. Obnašao je funkciju dekana Ekonomskog fakulteta – Zagreb u razdoblju od 2002. do 2006. godine. Od 2016. godine zastupnik je u Hrvatskom saboru. Aktivno se služi engleskim i njemačkim jezikom.

foto: Ivan Lovrinović

mojzagreb.info

 

Izvor: mojzagreb.info

Autor: Marko Lubina

Najnovije