Profesor Maciej Banach postao 101. počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu

Podijeli

10.06.2022

Profesor Maciej Banach s Medicinskoga sveučilišta u Łódźu u Poljskoj priznati je svjetski znanstvenik u području preventivne kardiologije, posebice arterijske hipertenzije, poremećaja serumskih lipida i liječenja dislipidemije. Uzimajući u obzir njegov izniman profesionalni i znanstveni put, Sveučilište u Zagrebu uručilo je profesoru Banachu u četvrtak 9. lipnja 2022. počasni doktorat za njegov izniman doprinos znanstvenoj izvrsnosti u području biomedicine i zdravstva, ostvaren suradnjom s istraživačkom skupinom koja djeluje na zagrebačkom Medicinskom fakultetu.

Počasni doktorat profesoru Macieju Banachu dodijeljen je na temelju izvješća Stručnoga povjerenstva za dodjelu počasnoga doktorata, koje je prihvatio Senat 25. siječnja 2022. Stručno povjerenstvo djelovalo je u sastavu: akademik Željko Reiner, predsjednik, akademik Davor Miličić i akademkinja Vida Demarin.

Dodjela počasnoga doktorata u svakoj je akademskoj zajednici svečan i važan događaj. Čin je to kojim istaknutim pojedincima – znanstvenicima i umjetnicima te osobama čiji su rad i djelovanje pridonijeli razvoju sveučilišta, znanosti, umjetnosti, kulturi i društva u cjelini – želimo zahvaliti te ih izborom u zvanje doctor honoris causa još snažnije vezati i uključiti u djelovanje naše Alma Mater, poručio je na svečanosti dodjele u sveučilišnoj auli zagrebački rektor Damir Boras. “Suradnja profesora Banacha sa zagrebačkim Medicinskim fakultetom traje već niz godina. U tom je razdoblju ta suradnja rezultirala većim brojem znanstvenih radova, objavljenih u prestižnim međunarodnim znanstvenim časopisima, čime je snažno pridonijela internacionalizaciji Sveučilišta u Zagrebu, njegovoj međunarodnoj prepoznatljivosti te daljnjem razvoju kardiologije kao znanstvene discipline na Medicinskom fakultetu”, rekao je rektor Boras.

Nakon što ga je zagrebački rektor proglasio počasnim doktorom Sveučilišta u Zagrebu, stavio mu doktorski šal i lupnuo ga žezlom po ramenu, profesor Maciej Banach upisao se u knjigu počasnih doktora te obratio uzvanicima u auli.

Studentima koje mentoriram, suradnicima i kolegama često citiram dvije važne mudrosti koje su me pratile u mojem profesionalnom životu: “Ako ne pokušaš, nikad nećeš imati” i “Možda ćeš doživjeti neuspjeh, čak i mnogo puta, ali ako daš sve od sebe, na kraju ćeš uspjeti – samo je pitanje vremena”, poručio je Banach u svome govoru. “Uvijek vjerujte u sebe i neprestano pokušavajte realizirati sve svoje planove i profesionalne snove! Mnogo je bolje biti sanjar koji nije u pravu nego čovjek koji se nije profesionalno ispunio”, zaključio je profesor Banach, 101. počasni doktor zagrebačkog sveučilišta.

U glazbenom dijelu programa svečanosti, sudjelovao je vokalni ansambl Celeste koji je, između ostalog, izveo i akademsku himnu Gaudeamus igitur.

Više možete pročitati na UNIVERSITAS portalu.

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije