Program ITHAS 2021 ove godine na brodu “Royal Navy of Oman”

Podijeli

28.10.2021

Studenti Ekonomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, njih šestero, pod vodstvom prof. dr. sc. Nevenke Čavlek kreću 3. studenoga 2021. u Oman kako bi sudjelovali u tradicionalnom međunarodnom programu edukacije studenata smjera “Turizam” pod nazivom ITHAS – International Tourism & Hospitality Academy at Sea.

Nositelj ITHAS programa svih proteklih godina bio je Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i u njemu je do sada je sudjelovalo ukupno 1496 sudionika iz 36 zemalja svijeta. Ove godine Vlada Omana, u suradnji s German University of Technology u Omanu, ponudila je u cijelosti sponzorirati ITHAS projekt ustupivši brod Shabab Oman II u vlasništvu Royal Navy of Oman, uz uvjet da putovanje bude povezano sa svjetskom izložbom EXPO Dubai 2020.

Stoga će se ITHAS projekt prvi puta održati izvan Europe i trajat će mjesec dana (umjesto 8 dana) te je po tome izniman. Od 5. studenoga do 5. prosinca 2021. sudionici će krstariti na relaciji Muscat – Kuvajt – Saudijska Arabija – Bahrein – Katar – Dubai (UAE – EXPO 2020) – Muscat. Cijeli program odvijat će se na visokoj diplomatskoj razini. 

Uz uobičajen program obrazovanja tijekom plovidbe, studenti će imati jedinstvenu priliku sudjelovati u edukativnim tematskim programima u okviru svjetske izložbe EXPO 2020 Dubai. Glavni moto EXPO-a glasi Connecting Minds, Creating the Future, a podteme su Opportunity, Mobility and Sustainability. Ovogodišnji ITHAS objedinit će sve tri podteme na sljedeći način: povezivanje studenata iz 11 zemalja i učenje u multikulturalnom okruženju i s interdisciplinarnim pristupom predstavlja neograničene mogućnosti (opportunity); krstarenje brodom Shabab Oman II predstavlja mobilnost (mobility) i iznimnu prigodu u kojoj se sudionici putovanja kreću i fizički i virtualno; a održivost (sustainability) je ideja vodilja cijeloga programa. Studenti će tijekom jednomjesečnoga putovanja doživjeti teorijsku i praktičnu edukaciju, istraživati i upoznati se s različitim aspektima održivosti u zemljama iz kojih dolaze, ali i zemalja koje će tijekom putovanja posjetiti.

U programu sudjeluje 30 studenata iz 10 zemalja (Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu; German University of Technology, Oman; Sveučilište u Münchenu, Njemačka; Brock University, Ontario, Kanada; Sveučilište u Pečuhu, Mađarska, te studenti iz ostalih arapskih zemalja na itineraru). Zahvaljujući reputaciji ITHAS projekta i dugogodišnjoj besprijekornoj organizaciji, za studente Ekonomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu osigurano je čak šest mjesta.

Svi studenti imaju zadatak pripremiti prezentaciju sveučilišta i zemlje iz koje dolaze, ali obraditi i primjer dobre ili loše prakse održivoga razvoja turizma prema ciljevima UNWTO-a. Zagrebački studenti odabrali su prezentirati primjer održivoga razvoja turizma u Malom Lošinju i praksu IQM Destination.

Kako bi se svi studenti iz Europe i Kanade prije putovanja što bolje upoznali s kulturom i običajima zemalja koje će posjetiti, organizirano je i online predavanje na engleskom jeziku koje je održao Nermin Ef. Botonjić, tajnik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

 

 

 

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije