Prvi Ahmadija koji se uspješno popeo na Mount Everest, ali se nikad nije vratio – piše Khan Munawwar Muhammad imam muslimanske zajednice Ahmadija u Hrvatskoj

Podijeli

kao i obično, sa sobom je ponio zastave Ahmadije, Švicarske i Pakistana

 

Danas bih želio s vama podijeliti priču o Abdul Waheedu Warraichu, rođenom 1980. u malom selu Sargodha u Pakistanu. Bio je član muslimanske zajednice Ahmadija, a ambicija mu je bila popeti se na svih 7 planinskih vrhova. Želio je istaknuti zastavu zemlje iz koje potječe kao i zastavu svoje zajednice u kojoj je služio u raznim oblicima.

Roditelji Abdul Waheeda napustili su svoj voljeni dom u Pakistanu zbog toga što se progonila muslimanska zajednica Ahmadija. Svoj novi dom našli su u Švicarskoj. Abdul Waheed je tada imao 10 godina. Međutim, to ga nije spriječilo da u potpunosti živi uspješan život.

U novinskom članku piše o njemu:

“Mladi Pakistanac, od samog početka života u Švicarskoj, pokazao je da ima uzornu karijeru. Išao je u srednju školu u St. Gallen, dobio državljanstvo, studirao na ETH u Zürichu i Lausanni kao i na HSG-u i uspješno diplomirao na IT-u. Doktorirao je, istraživao i mnogo radio na terenu.”[i]

Zubair Khalil Khan (prethodni predsjednik muslimanske zajednice Ahmadija u Hrvatskoj) piše u članku „zbogom odvažnom i hrabrom članu Ahmadiji muslimanu“[ii]:

[i] https://www.blick.ch/schweiz/e…

[ii] https://themuslimtimes.info/20..

“Bilo je to 2014. godine kada je mladi Waheed započeo kao buduća zvijezda u usponu u planinarstvu i popeo se na planinu Aconcagua u Južnoj Americi i izvjesio zastavu Ahmadije, Švicarske i Pakistana. Sljedeće 2015. godine uspješno se popeo na Mont Blanc u Europi i na Mt. Kiliman u Tanzaniji Afrika. 2016. godine bio je Mt. Elbrus u Rusiji i 2018. Mt. Vinson na Antarktiku. Uz to, 2019. ovaj hrabri Ahmadi musliman je podigao zastave Ahmadije, Švicarske i Paksitana na planinama Carsstensz i Mt. Kosciuszko u Australiji i planinama McKinley (Denali) u Sjevernoj Americi-Aljaska. Nakon što je istaknuo zastave Ahmadije, Švicarske i Pakistana na raznim visokim vrhovima različitih planina, planirao je najtežu i najizazovniju misiju u svom životu, a to je bilo popeti se na najviši vrh svijeta, Mount Everest.”

5. travnja 2021. započeo je putovanje u Nepal kako bi izvršio svoju misiju. Ovo je posljednji put da je razmijenio riječi i mahnuo rukama kako bi roditeljima rekao „zbogom“ prije polijetanja zrakoplova u zračnoj luci Zürich Kloten.

Kao i obično, sa sobom je ponio zastave Ahmadije, Švicarske i Pakistana. Dana 12.05.2021. uspješno je podigao sve zastave na Mount Everestu i nakon uspješno ostvarene misije započeo je svoj povratak s Mount Everesta.

Međutim, njegovo se zdravstveno stanje naglo pogoršalo. Bio je jako iscrpljen tijekom spuštanja s Mount Everesta. Abdul Waheed umro je zbog svog zdravstvenog stanja usred najviših planina na ovoj zemlji koje je sa suosjećanjem istraživao.

Kako se moglo pročitati u članku The Himalaya-Timesa, poslane su dvije dodatne šerpa s kisikom, ali i hrana kako bi se spasio iscrpljeni Abdul Waheed. Nažalost, nitko ga nije mogao zaštititi.[i]

Nakon što je tužna poruka stigla rođacima i prijateljima Abdula Waheeda, morali su biti hrabri i pričekati njegovo mrtvo tijelo da se dopremi s Mount Everesta, što je uglavnom vrlo teško i zahtjevno. Šerpa moraju spuštati tijelo na skliskim padinama s najveće nadmorske visine sve dok helikopter može preuzeti tijelo i spusti ga.

Nakon kontinuirane potrage i napora njegovo je tijelo pronađeno i dovezeno iz Nepala u Njemačku gdje je živio nakon Švicarske zadnije dvije godine. Svečana molitva za pokop (Janaza) je bila 17. lipnja 2021 u Großgerau, Njemačka.

U najavi je pisala muslimanska zajednica Ahmadija u Švicarskoj:

„Abdul Waheed Waraich, švicarski državljanin, član Ahmadije muslimanskog džemata, otac i strastveni planinar umro je 12. svibnja 2021. na . Bio je poput brata i mentora mladima koje su uvijek mogli zatražiti savjet i pomoć u vezi s pitanjima integracije, obrazovanja ili privatnih pitanja. Bio je otvoren prema svima, ljubazan i pomogao je mnogim mladima u Švicarskoj da pronađu perspektivu u životu. Njegova smrt jako nas rastužuje.“[ii]

Abdul Waheed je bio predsjednik Khudamm-ul-Ahmadije (organizacija mladih) 8 godina.

Pisala je lokalna muslimanska zajednica Ahmadija u Njemačkoj:

„Duboko smo tužni zbog gubitka našeg vrlo dragog brata Abdul Waheeda Waraicha, lokalnog predsjednika Ahmadije u Waldshutu, koji je preminuo 12. svibnja 2021. za vrijeme silaska nakon što je osvojio Mount Everest i dovršio svoju misiju podizanja Liwa-e-Ahmadiyyat-a [zastava muslimanske zajednice Ahmadija] na vrhu svih 7 kontinenata svijeta. Bio je posvećeni član muslimanske zajednice Ahmadija u Njemačkoj. Pamtit ćemo ga kao osobu s velikim karakterom, poniznošću i dobrotom.“[iii]

Abdul Waheed je također bio član humanitarne organizacije Humanity First i vodio je mnoge projekte u Africi kako bi pružio pomoć ljudima u nevolji.

IAAAE (Međunarodno udruženje Ahmad arhitekata i inženjera) je objavilo: „Teška srca moramo izvijestiti o njegovom povratku s Mount Everesta [Waraichovo] zdravlje se pogoršalo i on je preminuo. Warraich je bio ključni stariji član obitelji IAAAE koji je nesebično služio čovječanstvu. Zamoljeni ste da se sjetite njega i članova njegove obitelji u svojim molitvama.“[iv]

Abdul Waheed Waraich ostavio je suprugu i petero djece.

Neka Bog blagoslovi njegovu dušu sve većim blagodatima i udijeli postojanost svima onima koji su ostali iza nas. Amin

[i] https://thehimalayantimes.com/…

[ii] http://www.ahmadiyya.ch/home/i…

[iii] https://www.dailymail.co.uk/ne…

[iv] https://www.dailymail.co.uk/ne…

napisao: Khan Munawwar Muhammad imam muslimanske zajednice Ahmadija u Hrvatskoj

više o muslimanskoj zajednici Ahmadija u Hrvatskoj koja širi mir i dobro pogledajte na njihovom web sjedištu:

https://www.ahmadiyya-islam.or…

mojzagreb.info

 

Izvor: mojzagreb.info

Autor: Marko Lubina

Najnovije