Revolucionaran projekt simulatora za nedonoščad iz Beča stigao u Njemačku

Podijeli

projekt pod nazivom „Paul spašava živote

 

Suvremeni simulator prijevremeno rođene bebe „Paul”, koji je razvijen u Beču, od nedavno se koristi i u klinici u Münchenu za obuku medicinskog osoblja, a trebao bi dugoročno unaprijediti skrb za bolesnu i prerano rođenu djecu.

Kako bi osigurali što bolju njegu i skrb za prijevremeno rođenu djecu koja spadaju u najosjetljivije skupine pacijenata, nedavno se i u Münchenu počeo koristiti najmanji i najmoderniji simulator pod nazivom „Paul” za obuku medicinskog osoblja. „Paul” je vrlo realistična lutka duga 35 centimetara i teška oko 1 kg koja izgledom odgovara nedonoščetu rođenom u 27. tjednu trudnoće, a razvio ju je bečki startup „SIMCharacters“. Simulator je predviđen za obuku liječnika, medicinskih sestra i njegovatelja kako bi se ubuduće brže i efikasnije mogli nositi s izvanrednim situacijama i zdravstvenim komplikacijama nedonoščadi. „Paul“, na primjer, može simulirati nedostatak kisika ili otkazivanje pluća bebe, a ovisno o načinu reagiranja osoblja puls i prirodna boja kože kao i vitalne funkcije bebe-simulatora vratit će se u normalno stanje. Pored toga, tim doktora može vježbati tehnike poput intubacije, ali i komunikaciju unutar tima koji se u takvim situacijama nalazi pod velikim stresom.

Projekt pod nazivom „Paul spašava živote” nastao je u suradnji Europske zaklade za brigu o novorođenoj djeci (EFCNI), Medicinskog sveučilišta u Beču i Sveučilišne klinike u Münchenu, a njegov je cilj etablirati upotrebu simulatora tijekom osposobljavanja i usavršavanja medicinskog osoblja na odjelima neonatologije. Na taj se način dugoročno može unaprijediti skrb za bolesnu i prerano rođenu djecu.

Za razliku od zrakoplovstva simulacijska obuka u medicini nije regulirana zakonom te još nije postala sastavni dio bolničke prakse. Učenje se obično provodi samo promatranjem iskusnijih kolega tijekom rada ili pak radom sa samim pacijentima. „U Beču već duže vrijeme vježbamo na Paulu, simulatoru prerano rođene bebe. Raduje nas što ćemo u sklopu ovog projekta moći podijeliti svoja iskustva s kolegama u Münchenu”, objašnjava Angelika Berger, voditeljica Zavoda za neonatologiju, pedijatrijsku intenzivnu medicinu i neuropedijatriju pri Sveučilišnoj klinici za pedijatriju te Centra za pedijatriju pri Medicinskom sveučilištu u Beču.

U ovoj fazi projekta predviđeno je angažiranje instruktora i cijelih timova klinike u Münchenu za njihovu obuku na simulatoru u stvarnim uvjetima, dok je u drugoj fazi planirano njegovo proširenje na druge zdravstvene ustanove u Bavarskoj, a u budućnosti i na cijelu Njemačku te Europu.

Projektni će partneri provesti i evaluaciju projekta kako bi na temelju prikupljenih podataka za Njemačku pokazali utjecaj korištenja simulatora na sigurnost pacijenata te zadovoljstvo i samopouzdanje osoblja klinike. Osim toga, Europska zaklada za brigu o novorođenoj djeci ovim projektom želi potaknuti da obuka pomoću simulatora postane standardom te se uvede kao obvezna u procesu obrazovanja i usavršavanja liječnika i ostalog medicinskog osoblja, a također želi pridonijeti donošenju odgovarajuće pravne regulative.

foto: Medicinsko osoblje u Münchenu vježba na simulatoru „Paul” © LMU Klinikum München/Bert Woodward

mojzagreb.info

 

Izvor: mojzagreb.info

Autor: Marko Lubina

Najnovije