Smanjen broj poštanskih usluga početkom godine

Podijeli

U prvom tromjesečju 2021. zabilježen je manji promet gotovo svih poštanskih usluga, osim ekspresnih pošiljaka povezanih s internetskom kupnjom.

 

U prvom tromjesečju zabilježen je manji broj poštanskih usluga i nastavljen je negativan utjecaj pandemije na poštanske pošiljke, osim onih povezanih s internetskom kupnjom.

Ostvareno je ukupno 69,9 milijuna poštanskih usluga, 3,1 posto manje nego u prethodnom tromjesečju i 7,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Na manji broj usluga utjecale su sve vrste pošiljki (pisma, paketi i dopisnice), a najveći pad prometa imali su usluge povezane s distribucijom dopisnica.

U odnosu na prethodno tromjesečje dopisnica je isporučena oko 20 posto manje, a u odnosu na isto razdoblje prošle godine oko 28 posto manje.

Uspoređujući vrstu prometa, vidljivo je da je veći pad zabilježen u međunarodnom prometu, koji je niži za oko 21 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. To pokazuje da u međunarodnom prometu još uvijek postoje određeni poremećaji vezani uz potražnju, ali i prijenos pošiljki, a trebat će još neko vrijeme za njegovu potpunu normalizaciju.

Manji broj usluga također je utjecao na prihode od pružanja poštanskih usluga. U usporedbi s prethodnim tromjesečjem prihodi su bili niži za oko 4,8 posto, no u odnosu na isto razdoblje prošle godine porasli su za oko 10 posto . Pozitivan rezultat u odnosu na prethodnu godinu ostvaren je ponajprije zbog većeg broja ekspresnih pošiljaka povezanih s internetskom kupnjom s rastom od oko 23 posto , a dijelom i zbog viših cijena nekih usluga iz djelokruga univerzalne usluge.

Broj davatelja poštanskih usluga ostao je nepromijenjen. Na kraju prvog tromjesečja usluge su pružala 23 davatelja od kojih je HP-Hrvatska pošta d.d. najveći s udjelom od 84,1 posto.

Podaci o tržištu poštanskih usluga dostupni su na internetskim stranicama Hrvatske regulatorne agencije za mreže (HAKOM) putem poveznice .

mojzagreb.info

 

Izvor: mojzagreb.info

Autor: Marko Lubina

Najnovije