SRAMOTA: Stric Davora Filipovića je bivši SDP predsjednik Federacije BiH, čija je stranka gušila Hrvatski entitet !

Podijeli

Izbori za gradonačelnika Zagreba bi se komotno mogli održati u Sarajevu, s dozom ironije piše sarajevsko oslobođenje: Bandića, porijeklom iz BIH, mogao bi smijeniti ljevičar Tomislav Tomašević, čija je obitelj iz bosanske Posavine, i tvrda su desnica, dok je njegov konkurent HDZ-ovac Davor Filipović rođen u Sarajevu – ali je iz obitelji koja nije baš predstavljala suverenističku opciju. On je sam potvrdio da je njegov otac, inače iz mjesta Suice na Palama koje je po popisima stanovništva bilo isključivo srpsko, tijekom ratne 1993. bio pomoćnik ministra unutarnjih poslova BiH za materijalno-financijske poslove.

I dok i dalje čekamo da se HDZ izjasni oko toga je li se obitelj Filipović uopće nacionalno izjašnjavala kao Hrvati, zanimljiv je i njegov stric, Karlo Filipović. Dok je Davor bio posve anoniman dok HDZ, u kojeg je ušao 2014. godine, nije istaknuo njegovu kandidaturu za gradonačelnika, Karlo Filipović je javnosti dobro poznat – kao partijski dužnosnik, ali i predsjednik Federacije BIH od 28.02.2001. do 31.12.2001. godine, a dopredsjednik Federacije BiH od 01.01.2002. do 27.01.2003. godine, i to iz redova SDP-a BIH. Podsjetimo, bilo je to u vrijeme kad je tom strankom predsjedao Zlatko Lagumdžija, koji je tada ujedno bio i predsjedavatelj Vijeća ministara BIH. Drugim riječima, bio je visoki dužnosnik jedne stranke koja je tada, kao i sada, vodila izrazito neprijateljsku politiku prema hrvatskom narodu u BIH – i koja je naslijedila sve ono najgore od Saveza komunista, iz kojeg je nastala. Lagumdžija je u BIH provodio politiku nalik onoj Slobodana Miloševića na razini SFRJ, tražeći “kvislinge” među Hrvatima i, u manjoj mjeri, Srbima.

Ovdje treba podsjetiti da nitko kao SDP i Lagumdžija nije tako ponizio, obespravio i financijski iscrpio Hrvate u BIH. SDP se oslanjao na politiku dominacije “temeljnog naroda” nad ostalima, što je preuzeto iz inačice komunizma u SFRJ gdje je “predstavljenost svih naroda” u biti bila mimikrija. Željko Komšić, izvorno također SDP-ov odnosno Lagumdžijin kadar, je primjer te politike, usporediv sa Sejdom Bajramovićem ili Rahmanom Morinom koji su na Kosovu formalno pravno predstavljali Albance, a u stvarnosti velikosrpski režim Slobodana Miloševića.

Što se Karla Filipovića tiče, on je u socijalizmu od 1985. do 1987. godine bio je predsjednik Radničkog savjeta SOUR-a „FAMOS“, a od 1987. do 1989. godine predsjednik Vijeća općina Skupštine grada Sarajevo, što su funkcije na koje se nije dolazilo bez da se surađivalo sa “službama”. Od 1988. godine u SDP BiH obavlja dužnost člana Glavnog odbora, a od 1989. godine i dužnost člana Predsjedništva SDP BiH. Od 1995. do 2001. godine bio je generalni sekretar SDP BiH, od 2001. do 2009. godine predsjednik Glavnog odbora SDP BiH, a od 2009. godine je predsjednik Savjeta za razvoj SDP BiH.

Od 1998. do 2000. i od 2000. godine do izbora za predsjednika Federacije BiH bio je zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i šef Kluba zastupnika SDP BiH. Kako smo naveli, Predsjednik Federacije BiH bio je od 28.02.2001. do 31.12.2001. godine, a dopredsjednik Federacije BiH od 01.01.2002. do 27.01.2003. godine. Od 2002. do 2010. godine bio je zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, a od 2002. do 2006. godine i šef Kluba zastupnika SDP BiH.

No postoji li poveznica između Karla Filipovića i nećaka Davora? Jer, takve poveznice između Tomaševića i njegovog oca, politički, nema. Ovdje ćemo prepustiti riječ samom Davoru Filipoviću: “Bosna i Hercegovina je, kao što ste i sami kazali, zemlja u kojoj sam se rodio. Time sam sve rekao što mi kao takva znači. Vidim je kao državu u kojoj žive i u kojoj će i dalje živjeti tri konstitutivna naroda Hrvati, Bošnjaci i Srbi u zajednici s njezinim ostalim građanima. U perspektivi je vidim kao zemlju članicu Europske unije i NATO-a u kojoj će njezini stanovnici živjeti sve bolje i bolje”.

Foto: youtube

Autor: Marko Lubina

Najnovije