Srce proslavilo velikih pola stoljeća postojanja

Podijeli

30.04.2021

Sveučilišni računski centar – Srce proslavilo je svoj 50. rođendan. Osnovano je 29. travnja 1971. u okrilju Sveučilišta u Zagrebu kao odgovor na potrebe akademske zajednice da se sustavnije i cjelovitije započne primjenom novih informacijskih i komunikacijskih tehnologija u obrazovanju, znanosti, ali i u društvu općenito. Od svog osnutka do danas Srce uspješno dionicima sustava znanosti i visokoga obrazovanja pruža odgovarajuću, pouzdanu i dostupnu e-infrastrukturu i digitalne usluge koje odgovaraju njihovim potrebama, te kontinuiranu podršku u učinkovitoj upotrebi informacijsko komunikacijskih tehnologija.

U godini izazovnoj za organizaciju fizičkih događanja, Srce je odlučilo tijekom cijele godinu slaviti svoj rođendan brojim aktivnostima. Tako je uspostavilo svoj prigodni web 50.srce.hr koji predstavlja središnje mjesto obilježavanja obljetnice na kojem uz objavljene trenutke iz prošlosti Srca (Crtice iz prošlosti), arhivske dokumente i publikacije Srca, galeriju fotografija, donosi i sadašnjost predstavljanjem odabranih usluga Srca na mjesečnoj razini tijekom cijele godine.

Do sada su prikazani Centar za e-učenjeObrazovne usluge SrcaAAI@EduHr te Napredno računanje.

Obilježavanje 50. rođendana Srca poklopilo se i s tradicionalnom godišnjom stručnom konferencijom Srca “Dani e-infrastrukture Srce DEI 2021”, koja je ujedno i konferencija nacionalnog strateškog projekta HR-ZO, a održava se virtualno 28. i 29. travnja 2021.

Rođendan Srca obilježen je radno 29. travnja organizacijom dva događanja. Prvo, koje se održalo u sklopu programa drugog dana Srce DEI 2021 konferencije, je okrugli stol „Digitalnom transformacijom do inovativnosti i izvrsnosti u znanosti i visokom obrazovanju“ na kojem su sudjelovali članovi akademske i istraživačke zajednice koji se nalaze u upravljačkim ulogama na ustanovama, ali i u ulogama nastavnika, istraživača i znanstvenika. Moderator okruglog stola bio je izv. prof. dr. sc. Predrag Pale s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, a u raspravi su sudjelovali prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, Ivan Marić, ravnatelj Srca, prof. dr. sc. Gordan Lauc s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Antun Lovro Brkić s Instituta za fiziku i Helena Virić Gašparić, s Agronomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Održano je i predstavljanje prigodne poštanske marke „50. obljetnica Sveučilišnog računskog centra“ koju je povodom zlatnoga jubileja tiskala Hrvatska pošta. Predstavljanju su prisustvovali Ivan Marić, ravnatelj Srca, prof. dr. sc. Klaudio Pap, predsjednik Upravnog vijeća Srca  i Krešimir Domjančić, voditelj Odjela za odnose s javnošću.

„Prigodna poštanska marka „50. obljetnica Sveučilišnog računskog centra“ izdana je u 50000 primjeraka ima vrijednost 14 kuna što znači da će pisma i razglednice s ovom markicom obići cijeli svijet. Sam dizajn marke predstavlja simbolični prikaz čipa i spojnih elektroničkih veza, a autorica je Dubravka Zglavnik Horvat“ istaknuo je Krešimir Domjančić.

srce_50 godina_marka

Obilježavanje ovog značajnog jubileja Srca nastavlja se do kraja 2021. brojnim aktivnostima, a za više informacija pratite prigodni web Srca 50.srce.hr i javni web Srca.

Pogledajte snimku okrugloga stola i predstavljanja prigodne poštanske marke.

Zaključke s okruglog stola te izjave s promocije poštanske marke potražite u priopćenju za javnost.

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije