Suradnja zagrebačkoga i zadarskoga sveučilišta oko vizualnoga identiteta Sveučilišta u Zadru

Podijeli

20.05.2021

U “Galeriji Studija dizajna” Arhitektonskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu od 19. svibnja 2021. možete pogledati izložbu “Rozeta znanja” koja predstavlja suradnju i proces nastanka novoga vizualnog identiteta Sveučilišta u Zadru.

Tijekom akademske godine 2019./2020., Odjel vizualnih komunikacija Studija dizajna Arhitektonskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, organizirao je pozivni natječaj za studente dizajna s ciljem dizajniranja novoga vizualnog identiteta Sveučilišta u Zadru. U vrijeme pandemije i online nastave ovakav zadatak i suradnja bili su dodatni izvannastavni izazov koji je vrlo uspješno realiziran. Nekoliko studentskih kreativnih timova radilo je na prijedlozima vizualnoga identiteta od kojih je jedan, “Rozeta znanja”, odabran kao izvedbeno rješenje i budući službeni identitet Sveučilišta u Zadru.

Novi vizualni identitet predstavlja Sveučilište u Zadru kao centar edukacije i simbolizira sinergiju studenata i profesora koji zajedno grade perspektivnu zajednicu utemeljenu na znanju, potpori i suradnji. Ujedno objedinjuje tradiciju i suvremenost, pristupačnost i otvorenost, kako Zadra tako i zadarskoga Sveučilišta, koje je usmjereno k budućnosti i modernosti. Sveučilište u Zadru uključuje 25 odjela i 4 znanstveno-istraživačka centra te studije na preddiplomskoj, diplomskoj i postdiplomskoj razini. 

Izložba prezentira suradnju dvaju Sveučilišta i novi službeni vizualni identitet, daje uvid u kreativni proces, edukacijsku metodologiju te praktičnu primjenu dizajna vizualnih komunikacija. Obuhvaća nekoliko faza oblikovanja, od inicijalnih ideja do njihovog razvoja u definiciju novih vizualnih standarda, dizajn osnovnih i dopunskih sredstava komunikacije, promotivnih materijala i digitalnog mrežnoga sjedišta Sveučilišta u Zadru. A najvažnije, prezentira radove mladih studenata koji u svojem formativnom razdoblju aktivno preuzimaju zahtjevne i stručne dizajnerske zadatke i participiraju u stvaranju aktualnih društvenih i kulturnih sadržaja.

Izložba je realizirana uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Rozeta znanja_2021_Zadar

Studentice autorice: Tana Jeić, Iva Primorac, Monika Vodopija

Studenti, sudionici internoga natječaja: Lana Banek, Bruna Čičin Šain, Andrea Bielen, Lada Kušec Deči,
Tana Jeić, Iva Primorac, Monika Vodopija, Petra Laknar, Lucija Gudek i Nikola Heged

Mentori: izv. prof. art. Tomislav Vlainić, doc. art. Romana Kajp, asist. Marija Juza

Mentor za web: pred. Emil Flatz

Stručni suradnik i voditelj Studija dizajna: prof. dr. sc. Feđa Vukić

Suradnici UNIZD: prof. dr. sc. Josip Faričić, prof. dr. sc. Dijana Vrcan

Dizajn postave izložbe: studentice autorice Tana Jeić, Iva Primorac, Monika Vodopija
i mentori izv. prof. art. Tomislav Vlainić, doc. art. Romana Kajp, asist. Marija Juza

Tehnička podrška: Dujam Ivanišević

Tisak: Kvikprint

www.studijdizajna.com

#studijdizajna #sveucilisteuzadru #unizddesign #dizajnvizualnihkomunikacija  #visualcommunicationdesign #rozetaznanja

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije