Svečana dodjela počasnoga doktorata Sveučilišta u Zagrebu profesoru Macieju Banachu

Podijeli

06.06.2022

Svečana dodjela počasnoga doktorata profesoru Macieju Banachu održat će se u četvrtak 9. lipnja 2022. u 11 sati u auli Sveučilišta u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14, Zagreb.

Profesor Maciej Banach s Medicinskoga sveučilišta u Łódźu u Poljskoj priznati je svjetski znanstvenik u području preventivne kardiologije, posebice arterijske hipertenzije, poremećaja serumskih lipida i liječenja dislipidemije.

Uzimajući u obzir njegov izniman profesionalni i znanstveni put, počasni doktorat profesoru Banachu dodjeljuje se za njegov izniman doprinos znanstvenoj izvrsnosti Sveučilišta u Zagrebu u području biomedicine i zdravstva, ostvaren suradnjom s istraživačkom skupinom koja djeluje na Medicinskom fakultetu.

Počasni doktorat profesoru Macieju Banachu dodijelit će rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras na temelju izvješća Stručnoga povjerenstva za dodjelu počasnoga doktorata, koje je prihvatio Senat 25. siječnja 2022. Stručno povjerenstvo djelovalo je u sastavu: akademik Željko Reiner, predsjednik, akademik Davor Miličić i akademkinja Vida Demarin.

Svečanost dodjele počasnoga doktorata započet će uvodnim govorom rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, nakon čega će uslijediti govor promotora akademika Željka Reinera. Nakon što rektor proglasi profesora Macieja Banacha počasnim doktorom Sveučilišta u Zagrebu, profesor Banach upisat će se u knjigu počasnih doktora te se obratiti uzvanicima u auli. Svečanost dodjele počasnoga doktorata Sveučilišta u Zagrebu završit će akademskom himnom Gaudeamus igitur.

Uz dekane i prorektore Sveučilišta u Zagrebu, očekuje se da će svečanoj dodjeli počasnoga doktorata profesoru Macieju Banachu nazočiti profesori i studenti te brojni uzvanici.

U glazbenom dijelu programa svečanosti sudjelovat će vokalni ansambl Celeste Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije