Svečano otvorena Digitalna učionica budućnosti za studente Učiteljskoga fakulteta

Podijeli

25.05.2021

Svečanim rezanjem vrpce na Učiteljskom je fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u utorak 25. svibnja 2021. otvorena Digitalna učionica budućnosti, prva takva učionica u Republici Hrvatskoj za izvođenje kreativne nastave u digitalnom okruženju, vrijedna više od 140 tisuća kuna. Otvaranju je nazočio i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras.

Projekt pripremanja budućih učitelja za digitalnu transformaciju obrazovanja, koja je trenutno na vrhuncu diljem svijeta, pokrenut je u partnerstvu Učiteljskoga fakulteta, izdavačke kuće Profil Klett te jedne od najvećih kompanija na svijetu – Googlea.

“Svima nama na Učiteljskom fakultetu apsolutni je prioritet da svojim studentima omogućimo da nakon izlaska s fakulteta na tržište rada imaju sva znanja koja će, ne samo poslodavac, nego i stvarni život, zahtijevati od njih. Digitalni obrazovni sadržaji i virtualna proširena stvarnost već danas su prisutni u obrazovanju, a za koju godinu kad naši studenti stanu pred svoje učenike, bit će standardni sastavni dio obrazovnoga procesa. Kvalitetno obrazovanje budućih učitelja koje Učiteljski fakultet pruža i kontinuirano razvija je jedan od preduvjeta osnaživanja znanja u hrvatskom društvu i osnaživanja kompetencija učitelja budućnosti.” – kazao je na svečanom otvorenju dekan Učiteljskog fakulteta, prof. dr. sc. Siniša Opić.

digitalna ucionica_ufzg

“Globalna kriza koronavirusa potaknula nas je da gledamo svoju ulogu u društvu, a ne samo u sektoru nakladništva. IZZI kao naša obrazovna platforma za izradu digitalnih udžbenika je u potpunosti hrvatski proizvod, od ideje do realizacije, i to uspješni hrvatski izvozni proizvod koji se koristi u 10 europskih zemalja. Naš Centar edukacijskih tehnologija kao integralni dio Profil Kletta, postao je razvojni centar za cijelu Klett grupaciju na razini Europe. To dokazuje da s razlogom čvrsto vjerujemo u vrijednost znanja i zato smo napravili ovaj važan društveni iskorak i uredili novu Učionicu budućnosti koja će sigurno pomoći budućim učiteljima u osobnom rastu i razvijanju njihovih vještina.” – istaknuo je dr. sc. Dalibor Greganić, direktor Profil Kletta.

Učionica budućnosti je, osim nužnoa obnavljanja same prostorije, opremljena s interaktivnom “pametnom” pločom visoke razlučivosti i osjetljivosti s ugrađenim računalom, 24 Chromebook prijenosna računala za studente, specijaliziranim ormarićem za odlaganje i punjenje računala, računalom s perifernom opremom za profesora, komunikacijskom opremom za nastavu na daljinu (55”-zidni monitor, HD kamera i širokopojasni mikrofon), 24 pomična stola sa sjedalima za izvođenje kreativne nastavu, 24 seta udžbeničkih kompleta s pripadajućim dodatnim radnim i didaktičkim materijalima, te bijelom pločom.

KING ICT je, kao Google for Education partner u Hrvatskoj, sudjelovao u opremanju učionice. Zaslužan je za instalaciju i konfiguraciju opreme te je proveo edukaciju korisnika. Zahvaljujemo i tvrtki LG koja je pomogla u opremanju učionice s interaktivnim ekranom.

digitalna ucionica_ufzg

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije