Tribina i promocija knjige “Kadišl i nebeski putnici” Jasminke Domaš

Podijeli

u petak, 25. lipnja 2021. u 19 sati u dvorani Centra za kulturu Trešnjevka

 

Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust u suradnji sa Centrom za kulturu Trešnjevka u petak, 25. lipnja 2021. u 19 sati u dvorani Centra za kulturu Trešnjevka organizira tribinu o doprinosu Židova hrvatskoj i zagrebačkoj kulturi, promocijom knjige „Kadišl i nebeski putnici”, književnice Jasminke Domaš, koja je gotovo cijeli stvaralački opus posvetila istraživanju fenomenologije holokausta i semitizma.

Riječ je o knjizi kratkih zapisa i portreta uglavnom zagrebačkih Židova tijekom vladavine ustaškog režima.

Ulomke iz knjige interpretirat će glumica Dunja Sepčić.


O projektu:

Projektom književne manifestacije promocije knjige „Kadišl i nebeski putnici” hrvatske spisateljice židovskog porijekla Jasminke Domaš i dramske umjetnice Dunje Sepčić, a koja se održava u sklopu „godine čitanja”, kulturno – obrazovni je projekt učenja o holokaustu, te društvenom značaju Židova i drugih nacionalnih manjina te njihovom doprinosu kulturnoj i inoj ostavštini u povijesnom razvoju Grada Zagreba i drugih gradove u Republici Hrvatskoj. Projekt se temelji na upoznavanju sudionika s romanom “Kadišl i nebeski putnici” koji je privukao veliku medijsku pozornost, a književna kritika to je djelo ocijenila izuzetno značajnim. Cilj projekta je i razvijanje empatije i suosjećanja, ali i kako se uz stil i umjetničko izražavanje pisca veže dramska umjetnost.

O knjizi:

»Kadišl i nebeski putnici« knjiga je kratkih zapisa i portreta uglavnom zagrebačkih Židova tijekom vladavine ustaškog režima, dakle u vrijeme Drugog svjetskog rata. Ono što čini posebnost je analiza duhovnog stanja, reminiscencija na prošlost i straha od (ne)izvjesne budućnosti njenih junaka (u širokoj lepezi likova od dječaka i djevojčica, preko mladića i djevojaka do zrelih ljudi koji su u mnogo čemu predstavljali građanski sloj zagrebačkog društva u najboljem smislu te riječi), pred njihovo uhićenje, a potom i deportacije u nacističke logore smrti, odnosno o njihovu boravka u uzništvu i internaciji. Domaš opisuje »unutrašnju dramu« progonjenih ljudi. »Kadišl (onaj koji moli kadiš za dušu umrlih) i nebeski putnici« je knjiga koja moli za milost da se ne zaborave sve te silne patnje, svi ti užasi, jer dok je sjećanja, dotle je i života.

JASMINKA DOMAŠ,

hrvatska je spisateljica, novinarka i znanstvenica židovskog podrijetla. Živi i radi u Zagrebu.

Diplomirala je politologiju na Sveučilištu u Zagrebu. Magistrirala je biblijski i suvremeni judaizam. Specijalizirala se za problematiku nacionalnih manjina i međureligijske odnose. Suradnica je mnogih domaćih i stranih časopisa. S područja judaizma objavila je više od tri stotine priloga.

Objavila je nekoliko zbirki poezije, pet romana te više stručnih knjiga s područja judaizma kao i kratkih priča. Predaje judaizam na teološkim fakultetima zagrebačkog Sveučilišta. Pojedina djela prevedena su na engleski, talijanski, njemački, češki, hebrejski, slovenski, ruski, te predstavljena publici na sajmovima knjiga od Zagreba, Leipziga, Lecce-a, Pariza do Jeruzalema. Članica je PEN-a i Hrvatskog društva pisaca.

Njezina priča Omnibus nalazi se u antologiji židovskih žena spisateljica iz tridesetak zemalja svijeta. Scenaristica je i autorica desetak dokumentarnih filmova. Bila je i suradnica (1995-1998.) američke zaklade Vizualna povijest-preživjeli svjedoci Holokausta iz Los Angelesa (USC Shoah Foundation – The Institute for Visual History and Education), čiji je utemeljitelj Steven Spielberg. Za Zakladu je intervjuirala više od 250 stradalnika koji su preživjeli to strašno razdoblje. Snimljeni materijal koristi se u edukativne svrhe.

Za svoj istraživački rad na tom području primila je priznanje Muzeja holokausta u Jeruzalemu Jad Vašema kao i izraelskog Muzeja boraca iz Varšavskog geta. Jedna je od utemeljiteljica Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj.

DUNJA SEPČIĆ,

hrvatska je kazališna, filmska i televizijska glumica. Živi i radi u Zagrebu.

Diplomirala je Magna Cum Laude na Lock Haven University of Pennsylvania. 1993. upisuje se na kazališnu i filmsku akademiju Tisch School of the Arts, New York University gdje je 1995. magistrirala. Kao posebno nadareni student, stipendist je New York University-a. 1994. dobitnik je Internacionalne Rotary stipendije koja se dodjeljuje posebno nadarenim studentima.

Od 1994. godine živi i radi u New Yorku gdje glumi u raznim Off-Broadway produkcijama pod prezimenom BOGNER, djevojačkim prezimenom svoje majke. Od 2002. član je kazališne kompanije Holderness te glumi u prestižnom njujorškom off-Broadway kazalištu „Culture Project“. U prosincu 2004. povjerena joj je uloga alter ega Marie Callas u predstavi Terrence McNallya “Maria Callas Master Class“, koju je izvela Talijanska Drama HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci u režiji Larrya Zappie.

U Hrvatsku se vratila 2006. te glumi u mnogim serijama. Snimila je dva filma “Pušiona“ Željka Senečića i “Schmelling“ redatelja Uwe Bolla u koprodukciji s Jadran Filmom. 2011. snima film „Korak po korak“ Biljane Čakić Veselić. 2012. snima film „Unterwegs mit Elsa“ za njemačku ARD televiziju. 2011. godine igra glavnu ulogu u predstavi „Prijateljice“ Maria Frattija u produkciji Kristalne kocke vedrine iz Siska .

Od 2008. redovito surađuje na Trećem programu Hrvatskog radija te je snimila preko 500 radijskih emisija. Od 2008. godine redovito posuđuje glas u HRT-ovim animiranim filmovima.

Glumi na hrvatskom, engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku, koje govori tečno.

Član je Hrvatskog društva dramskih umjetnika kao i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Naziv projekta: RAZUMIJEM (te), ČUJEM (te)

vrijeme trajanja: od svibnja 2021. do prosinca 2021.

mjesto izvedbe: gradske knjižnice i centri za kulturu Grada Zagreba

trajanje programa: 1 sat

broj izvedbi u 2021: do 20

organizator: Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust

izvoditelji: Jasminka Domaš, Dunja Sepčić

mojzagreb.info

 

Izvor: mojzagreb.info

Autor: Marko Lubina

Najnovije