U 78. godini preminuo legendarni šahovski velemajstor Mišo Cebalo

Podijeli

Zagreb, 4. rujna 2022. – Nakon dulje bolesti, u Zagrebu je 2. rujna u 78. godini preminuo Mišo Cebalo, hrvatski šahovski velemajstor, pobjednik brojnih međunarodnih turnira. Kao hrvatski reprezentativac nastupio je na dvama Šahovskim olimpijadama (1992. godine u Manili i 1994. godine u Moskvi). U Manili je predvodio hrvatsku reprezentaciju kao “prva ploča”.

Rođen je u Zagrebu, 6. veljače 1945. Kada je imao pet godina, otac ga je naučio igrati šah, a već s 13 godina redovno je igrao u šahovskom klubu. Tokom 1970-ih bio je reprezentativac SFR Jugoslavije u šahu i bridžu. Na državnom prvenstvu u Podgorici (Titograd) 1975. godine postigao je titulu majstora, a naslov međunarodnog majstora zaslužio je 1978. godine. Značajnije šahovske rezultate ostvario je nakon 1980. godine, kada je nekoliko godina zaredom bio među najboljom šestoricom na prvenstvu države. Najvišu šahovsku titulu – velemajstora, stekao je 1985. godine, osvajanjem turnira u grčkoj Kavali. Godine 1985. na jugoslavenskom prvenstvu je podijelio prvo mjesto s velemajstorom Slavoljubom Marjanovićem.

Kroz dugu karijeru ostvario je i brojne klupske uspjehe, prvenstveno sa zagrebačkim, ali i s drugim hrvatskim klubovima. Godine 2008. osvojio je srebro na Europskom prvenstvu za veterane, a godinu kasnije osvojio je i zlatnu medalju na veteranskom Svjetskom prvenstvu.
Velemajstor Cebalo bio je etablirani komentator na velikim međunarodnim turnirima i na televiziji. Često je nastupao na turniru Reggio Emilia u Italiji, a povremeno je bio i glavni komentator tog turnira. Na 11. Europskom pojedinačnom prvenstvu, održanom u Rijeci 2010. godine, Mišo Cebalo je bio službeni komentator. Godine 2011. dobio je titulu višeg trenera Međunarodne šahovske federacije (FIDE). Osim bavljenja šahom, studirao je latinski, talijanski i francuski jezik te govorio nekoliko svjetskih jezika.

Mišo Cebalo ispraćen je u krugu najuže obitelji.

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) izražava duboku sućut obitelji Cebalo, kao i prijateljima legendarnog šahovskog velemajstora!

 



Izvor: www.hoo.hr/hr/

Autor: Predrag Martinović

Najnovije