U Galeriji Klovićevi dvori izložba “Predmet: Hrvatski”

Podijeli

25.10.2021

U Galeriji Klovićevi dvori od 9. studenoga 2021. do 16. siječnja 2022. bit će postavljena izložba pod nazivom “Predmet: Hrvatski” u organizaciji Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva kulture i medija.

Suorganizatori su Hrvatski školski muzej, Hrvatsko filološko društvo i Galerija Klovićevi dvori. Partner izložbe je CARNET.

Hrvatski jezik najvažniji je i satnicom najzastupljeniji predmet u školi. Uči se od prvoga razreda osnovne do kraja srednje škole. U školskom sustavu zauzima posebno mjesto i zbog toga što je on osnova za učenje svih drugih predmeta, a uz obrazovnu ima istaknutu i odgojnu funkciju. Kada se počeo učiti, kako se sve nazivao, iz čega se učio, što ga je uvjetovalo i oblikovalo? Jesu li se oduvijek učili padeži i glagolska vremena? Što se čitalo za lektiru? Jesu li se i prije sto godina profesori žalili da su učenici nepismeni? Što se tijekom proteklih stotinu i pedeset godina mijenjalo, a što je ostalo isto?

Osim što odgovara na ta pitanja, izložba “Predmet: Hrvatski” bavi se i drugim aspektima nastave hrvatskoga kao materinskog jezika, osvjetljujući njegovu vanjsku i unutrašnju povijest. Ta je povijest složena i zbog političkih okolnosti, i zbog složenosti sadržaja – jezika, književnosti i u novije vrijeme medijske kulture, i zbog promjena paradigmi poučavanja. Usprkos važnosti i mjestu koje predmet ima u obrazovnom sustavu, on je slabo istražen i do danas nije sustavno opisan. Izložba o Hrvatskom stoga će prikazati različite segmente života nastavnoga predmeta u hrvatskim školama od njegova uvođenja do najnovije reforme. Obuhvatit će sve ono što Hrvatski od njegova uvođenja oblikuje u nastavni predmet kakvim ga poznajemo danas: zakone i školske dokumente, udžbenike i priručnike, filmove, nastavna sredstva u različitim etapama njihova razvoja, učeničke školske zadaće, svjedodžbe i diplome.

Oni koji se žele vratiti u prošlost moći će sjesti u školske klupe u kakvima su sjedili učenici u učionicama prije više od sto godina, a oni koji su skloniji suvremenoj tehnologiji moći će se poigrati i svoje znanje provjeriti i nadopuniti različitim digitalnim interaktivnim sadržajima.

Svečano otvorenje izložbe će biti u utorak 9. studenoga u 19 sati u Klovićevim dvorima, a govorit će Antonio Picukarić, ravnatelj Galerije, prof. dr. sc. Miljenko Jurković, o. d. dekana Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Ivan Marković, pročelnik Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta, dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija, prof. dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja i autorice izložbe Ana Ćavar i Lahorka Plejić Poje. Kustosice su Karla Pudar i Marta Kiš, a grafički dizajn radio je studio Šesnić&Turković.

Sponzori i donatori su: Hrvatska elektroprivreda, Hrvatska pošta, AIC Foundation, CIAK, Croatia osiguranje, Ingemark, Bc Institut i Agens.

Više možete vidjeti OVDJE.

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije