Učiteljski fakultet proslavio svoj dan i Svjetski dan učitelja

Podijeli

05.10.2021

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je u utorak 5. listopada 2021. na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na svečanoj akademiji u prigodi obilježavanja Dana Učiteljskog fakulteta i Svjetskoga dana učitelja.

Prigodom obilježavanja ovoga značajnoga dana za sve sadašnje i buduće učitelje, nastavnike, profesore, studente i one koji su cijeli život posvetili učenju drugih, govorili su dekan Učiteljskoga fakulteta prof. dr. sc. Siniša Opić, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja i izaslanik predsjednika Vlade RH Ivica Šušak i predsjednica Saborskoga odbora za obrazovanje, znanost i kulturu i izaslanica predsjednika Sabora RH izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković. Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika Republike za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

“U proteklih dvadeset i više godina desila se velika kriza u sustavu odgoja i obrazovanja. Našim smo učiteljima oduzeli dignitet i poštovanje”, poručio je prof. dr. sc. Siniša Opić, dekan Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i rekao da Fakultet u ovome trenutku ima 199 zaposlenika, 3000 studenata i djeluje na tri lokacije. “Matična zgrada u Zagrebu teško je oštećena, Odsjek u Petrinji gotovo srušen u potresu. No, nastavnici i studenti i dalje iz dana u dan žive učiteljstvo, i zato Hrvatska može mirno spavati”, rekao je dekan Opić.

Dan UF_2021

Zagrebački rektor prof. dr. sc. Damir Boras složio se s dekanom da je obrazovanje ključno za budućnost države i društva, napomenuvši da se ne može stvarati država bez odgovornih, obrazovanih i dobro odgojenih građana. A to se događa kroz cijelu odgojno-obrazovnu vertikalu. Međutim, ponovo je upozorio rektor Boras, hrvatska država često kroz financijsko nerazumijevanje pokazuje da joj to nije bitno.

“Slabo ulaganje u visoko obrazovanje veliki je problem. Također, da bismo mogli stvarati kritičke i odgovorne građane, moramo imati autonomiju. Stalno se borimo zadržati tu autonomiju Sveučilišta jer nam je pokušavaju na razne načine smanjiti. Ne shvaća se da sastavnice Sveučilišta daju veliki doprinos društvu. Tijekom pandemije, veliki su obol dali profesori i studenti Medicinskog fakulteta. Podsjetit ću da je Sveučilište osnovalo svoj COVID stožer tjedan dana prije države. Nadalje, nemjerljiva je uloga Građevinskog fakulteta bila u vremenu nakon dvaju potresa. Dan nakon potresa, njihovi su stručnjaci bili na terenu, osnovali Stožer za obnovu. A svi skupa vidimo i kakve su posljedice pandemije, potresa, online nastave na naše mlade, djecu. Međutim, kada smo upozoravali da online nastava može biti samo nadopuna, iako izvrsna, no nikako zamjena redovitoj kontaktnoj nastavi, nisu nas slušali. Djeci fali društvenost, socijalizacija. Struka nažalost nije poslušana. A koga se trebalo slušati nego profesore Učiteljskog fakulteta”, zapitao se rektor Boras.

Predsjednik Zoran Milanović bio je počasni gost proslave Dana Učiteljskoga fakulteta te je poručio da kao društvo moramo težiti visokom prosjeku. To čini uspješnu naciju. Možemo i imamo sjajne pojedince, koji odskaču na svim natjecanjima, poput mladih informatičara koje je neki dan opet primio, a koji su stalno u vrhu. Međutim, u prosjeku nismo dovoljno dobri. 

2021_Dan_UF

“Naša djeca, primjerice, na PISA testovima postižu rezultate koji nisu onakvi kakvi bismo željeli da budu. To se mora popraviti. A ta naša dinarska želja za nadmetanjem i utakmicom ima i svoje naličje. U odgoju djece, naročito. Dječaka posebno. Kada sam bio mlad, bilo je normalno da se potučemo vani, jer se ta naša agresija nije sustavno susprezala. Danas je situacija potpuno drukčija. Kopernikanski obrat. I moramo naći nekakvu ravnotežu. Kako? Uz kvalitetne učitelje i odgojne djelatnike, poručio je predsjednik Zoran Milanović.

U umjetničkom programu obilježavana Dana učiteljskog fakulteta i Svjetskog dana učitelja nastupili su nastavnici glazbenog odjela Umjetničke katedre te djeca iz obližnje Osnovne škole Davorina Trstenjaka.

Više možete vidjeti na Universitas portalu

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije