Vizbi.UNIZG – Virtualna zbirka Sveučilišta u Zagrebu

Podijeli

22.11.2021

Projekt Virtualne zbirke Sveučilišta u Zagrebu, skraćenoga naziva Vizbi.UNIZG, pokrenulo je Sveučilište u Zagrebu 2020. u suradnji sa sastavnicama Sveučilišta. Projekt provodi Središnji ured za koordinaciju knjižnica Sveučilišta u Zagrebu, a koordinatorica projekta je dr. sc. Tatijana Petrić.

U prvoj godini projekta na digitalizaciji građe i uspostavi digitalnoga sustava suradnici su: Filozofski fakultet, Pravni fakultet, Muzička akademija, Agronomski fakultet, Prirodoslovno-matematički fakultet – Odjel za geografiju, Kineziološki fakultet i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Građa je digitalizirana u sklopu redovne djelatnosti navedenih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te iz Programa digitalizacije arhivske i knjižnične građe Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Na putu prema otvorenoj znanosti i otvorenom pristupu, digitalizirana građa želi se dati na uvid istraživačima, studentima, učenicima i široj javnosti, čime se daje potpora znanstvenoj komunikaciji. Digitalizacijom se izvorna i osjetljiva građa istovremeno štiti od čestoga korištenja i izlaganja neodgovarajućim mikroklimatskim uvjetima.

Odabran je sustav “Indigo” tvrtke ArhivPro koji je omogućio stvaranje pojedinih baza, digitalnih objekata i metapodataka, istovremeno stvarajući zajednički sustav prikaza kroz pojedine baze, virtualne zbirke, znanstvena područja, vrste građe i pretraživanje po naslovu djela ili imenu osobe. Otvorenim pristupom omogućit će se široj javnosti uvid u znanstvenu i kulturnu baštinu Sveučilišta u Zagrebu.

Portal je dostupan OVDJE.

Koordinatorica projekta dr. sc. Tatijana Petrić će na 24. međunarodnom seminaru 24. i 25. studenoga 2021. “Arhivi, Knjižnice, Muzeji – mogućnosti suradnje u okruženju globalne informacijske infrastrukture”, čija je tema “Izvan okvira – otvoreni AKM”, održati izlaganje i predstaviti novi sustav Vizbi.UNIZG. Izlaganje je naziva “Otvorena znanost: Virtualne zbirke Sveučilišta u Zagrebu”.

Program možete vidjeti OVDJE.

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije