Webinar “Kako financirati tranziciju na kružno i održivo (bio)gospodarstvo?”

Podijeli

BIOCentar Vas poziva na webinar koji će se održati u utorak 3. svibnja 2022. u 15 sati pod nazivom “Kako financirati tranziciju na kružno i održivo (bio)gospodarstvo?”.

Webinar je namijenjen poduzetnicima i znanstvenicima kojima tranzicija na kružno i održivo (bio)gospodarstvo mijenja radno okruženje, smanjuje ili otvara tržišta te traži nova znanja i vještine koje je teško prepoznati i naći na tržištu rada. Tranzicija na kružno i održivo (bio)gospodarstvo, kao dio tranzicije na zeleno i digitalno gospodarstvo povezano je s rizikom i velikim troškovima za poduzeće. Zbog toga je EU namijenila brojne financijske mehanizme koji bi trebali umanjiti rizik i trošak tranzicije. Na webinaru će biti govora o ublažavanju rizika tranzicije, novim poslovnim modelima koji traže prilagodbu, te kako biotehnologija može pomoći u zauzimanju novih tržišta i konkurentnosti poslovanja.

Predavači su:
Biljana Kulišić: ”Tranzicijski portfelj radi smanjenja rizika prelaska s linearnog na kružno i održivo (bio)gospodarstvo”
Marina Tišma: ”Biotehnologija kao komparativna prednost u tranziciji na kružno i održivo (bio)gospodarstvo”
Nikolina Petković Gregorić: ”Mogućnosti financiranja tranzicije na kružno i održivo (bio)gospodarstvo kroz program LIFE”

O predavačima:
Izv. prof. dr. sc. Marina Tišma i doc. dr. sc. Biljana Kulišić, dipl. oec dio su tima koji je osnovao poslijediplomski specijalistički studij “Održivo i kružno biogospodarstvo” na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku, Sveučiište J.J. Strossmayer.

Marina Tišma je profesorica biotehnologije s iskustvom u realnom sektoru što joj omogućava da vidi tranziciju s dva aspekta: poslovanja i znanosti. Pozvana je predavačica na više svjetskih sveučilišta te je objavila čitav niz znanstvenih radova u WoS. Za više pogledajte OVDJE.

Biljani Kulišić je kružno i održivo biogospodarstvo u fokusu od 2015. godine, a bila je i jedna od četiri neovisnih savjetnika Europske komisije (DG RTD) za kružnu i održivu bioekonomiju (2020.- 2021.) Bioeconomy policy Support Facility. Trenutno sudjeluje u više projekata i istraživački timova na temu razvoja invotivnih proizvoda iz sekundarne biomase i kružnih poslovnih modela za poslovanje na četiri kontinenta. Za više pogledajte OVDJE.

Nikolina Petković Gregorić je voditeljica Službe za europske poslove Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Nacionalna kontakt točka za Program LIFE. Očekuje se kako će svi LIFE pozivi za projektne prijedloge 2022. biti objavljeni 17. svibnja 2022. Za više pogledajte OVDJE.

Predviđeno trajanje webinara je sat vremena. Webinar će se održati putem platforme Teams.

Prijaviti se možete OVDJE.

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije